• Стягнення штрафних санкцій, застосованих до виробників підакцизної продукції


Чи стягуються податковими органами суми санкцій,
застосованих до підприємств — виробників
підакцизної продукції відповідно до Закону України
від 19.12.95 р. № 481/95-ВР?


Законом № 2181-III, який є спеціальним законом з питань оподаткування, запроваджено єдиний порядок нарахування i сплати пені та штрафних санкцій, що застосовуються до платників податків контролюючими органами.
Поняття штрафної санкції — це відповідальність у вигляді стягнення, що накладається за порушення законодавчих та нормативно-правових актів, яка не завжди пов’язана з оподаткуванням.
Законом України від 19.12.95 р. № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва i торгівлі спиртом етиловим, коньячним i плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами» (зі змінами i доповненнями) (далі — Закон № 481/95-ВР) передбачено окремі норми щодо відповідальності за порушення його норм.
Крім того, цим законодавчим актом встановлено, що контроль за дотриманням їх вимог здійснюється державними податковими органами.
Пунктом 8 наказу ДПА України від 17.03.2001 р. № 110 «Про затвердження Інструкції про порядок застосування та стягнення сум штрафних (фінансових) санкцій органами державної податкової служби» (зі змінами та доповненнями) зазначено, що інші штрафні (фінансові) санкції, які встановлюються окремим законодавством, застосовуються в частині, що не суперечить Закону № 2181-III.
При цьому абзацом п’ятим пп. 5.2.2 п. 5.2 ст. 5 Закону № 2181-III передбачено, що в разі апеляційного узгодження податкового зобов’язання платника податків, не пов’язаного із порушенням податкового законодавства, лише встановлюються інші терміни для його адміністративного оскарження.
Таким чином, штрафна (фінансова) санкція за порушення норм Закону № 481/95-ВР вважається складовою податкового боргу, тому на неї розповсюджується загальний порядок стягнення податкового боргу платників податків, визначений Законом № 2181-III.

Консультують фахівці Головного управління стягнення
податкового боргу ДПА України

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 46 ГРУДЕНЬ 2002 року