• Цистерни для перевезення живої риби


Підприємство займається вирощуванням та продажем
живої риби. Для виробничих потреб використовує
автомобілі-цистерни для перевезення малька та
живої риби, які до розрахунку з податку з
власників транспортних засобів було включено як
спеціальні. Чи правомірні дії підприємства?


Податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин i механізмів справляється на підставі Закону № 1963-ХІІ, яким визначено платників податку, об’єкти оподаткування, ставки та терміни його сплати.
Платниками податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин i механізмів є, зокрема, підприємства, установи та організації — юридичні особи, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні транспортні засоби, що визначені як об’єкти оподаткування під відповідним кодом за Гармонізованою системою опису та кодування товарів у ст. 2 Закону № 1963-ХІІ.
Автомобілі спеціального призначення, крім тих, що використовуються для перевезення пасажирів i вантажів, відносяться до коду 8705 Гармонізованої системи опису та кодування товарів, на якій базується Українська класифікація товарів зовнішньоекономічної діяльності (УК ТЗЕД — товарна номенклатура), яка покладена в основу товарної класифікаційної схеми Митного тарифу України, що затверджена Законом України від 05.04.2001 р. № 2371-III
«Про Митний тариф України» (із змінами та доповненнями, внесеними законами України), i є об’єктами оподаткування згідно зі ст. 2 Закону № 1963-ХІІ. Крім цих автомобілів, відповідно до ст. 2 цього Закону об’єктами оподаткування є легкові, вантажні автомобілі, трактори та інші.
Порядок ведення Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 13.01.99 р. № 41 «Про Порядок ведення Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності» зі змінами та доповненнями, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 26.07.2001 р. № 865.
Цією постановою ведення УК ТЗЕД покладено на Держмитслужбу України спільно з галузевими міністерствами, Держкомстатом, Держстандартом, Мінекономіки України, іншими центральними органами виконавчої влади та науковими установами.
Держмитслужба України вносить зміни i доповнення до еталонного примірника УК ТЗЕД (на паперовому та електронному носіях) i повідомляє про це відповідні центральні органи виконавчої влади.
Згідно з вимогами Товарної номенклатури зовнішньоекономічної діяльності (ТН ЗЕД) автомобілі, залежно від технічних характеристик та призначення, класифікуються за відповідними товарними позиціями.
Відповідно до Гармонізованої системи опису та кодування товарів i роз’яснень Держмитслужби України (лист від 11.04.2000 р. № 11/3-3273) автомобілі-цистерни (незалежно від того, обладнані вони насосами чи ні) відносяться саме до товарної позиції 8704 «Автомобілі вантажні».
До товарної позиції 8705 «Автомобілі спеціального призначення, крім таких, що використовуються для перевезення пасажирів i вантажів (автомобілі технічної допомоги, автокрани, пожежні автомобілі, автобетономішалки, автомашини для прибирання шляхів, автомобілі з розпилюючими пристроями, автомайстерні, автомобілі з рентгенівськими установками)» включаються ряд типів машин, що вироблені або пристосовані, обладнані різними пристосуваннями, які дають їм можливість виконувати визначені не транспортні функції.
Враховуючи вищевикладене, підстав для віднесення зазначених транспортних засобів (автомобілів-цистерн для перевезення живої риби або малька) до категорії спеціальних (8705) немає.
Такої ж думки щодо визначення коду таких транспортних засобів за Гармонізованою системою дотримується i Держмитслужба України.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування
фізичних осіб ДПА України

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 46 ГРУДЕНЬ 2002 року