• Оренда державного майна


Згідно з умовами договору оренди державного майна
підприємство-орендар повинно сплачувати до бюджету
30 відсотків орендної плати. До якого бюджету
повинна надходити плата, якщо підприємство
зареєстровано i знаходиться на обліку в одному
районі, а орендує приміщення в іншому?


Відносини, пов’язані з передачею в оренду майна державних підприємств, а також питання стягнення плати за оренду державного майна регулюються Законом України від 04.10.92 р. № 2269-XII «Про оренду державного i комунального майна» (зі змінами та доповненнями).
Відповідно до п. 17 постанови Кабінету Міністрів України від 04.10.95 р. № 786 «Про Методику розрахунку i порядок використання плати за оренду державного майна» (зі змінами та доповненнями) у разі коли орендодавцем майна є державне підприємство, організація орендна плата спрямовується:
за цілісний майновий комплекс структурного підрозділу підприємства, організації, нерухоме майно 70 відсотків орендної плати — підприємству, організації, 30 відсотків — до держбюджету.
Чинним законодавством України не визначено, до відділення державного казначейства якого району необхідно перераховувати орендну плату у випадках, якщо підприємство зареєстровано в одному районі, а фактично знаходиться в іншому (в обох випадках кошти надійдуть до держбюджету).
Водночас Інструкцією про порядок обліку платників податків, затвердженою наказом ДПА України від 19.02.98 р. № 80 (у редакції наказу ДПА України від 17.11.98 р. № 552), зареєстрованим у Мін’юсті України 14.12.98 р. за № 791/3231, визначено, що юридичні особи повинні у 20-денний термін після одержання свідоцтва про державну реєстрацію звернутися до органів державної податкової служби за своїм місцезнаходженням для взяття на податковий облік (ця норма не стосується військових частин).
Отже, підприємство повинно перераховувати плату за оренду державного майна до бюджету того району, в якому воно перебуває на податковому обліку.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування
юридичних осіб ДПА України

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 46 ГРУДЕНЬ 2002 року