"МАЛИЙ" ПІДПРИЄМЕЦЬ

Як стати суб'єктом малого підприємництва, який працює за спрощеною системою оподаткування?

Отримати статус суб'єкта ма-лог.о підприємництва можна одержавши свідоцтво за формою, встановленою у Порядку видачі Свідоцтва про сплату єдиного податку, затвердженому наказом ДПА № 599 від 29.10.1999 року. Зокрема, підставою для його видачі суоєкту підприємницької діяльності — фізичній особі є подання письмової заяви (згідно з додатком до названого Порядку) та платіжного документа (квитанції, копії платіжного доручення з відміткою банківської установи) про сплату єдиного податку за період не менше, ніж календарний місяць. Заява має бути подана не пізніше, ніж за 15 днів до початку кварталу, з якого підприємець обирає спосіб оподаткування доходів за єдиним податком.

Ставка єдиного податку "спрощенця" — фізичної особи встановлюється місцевою радою за місцем державної реєстрації підприємця і коливається від 20 до 200 гривень на місяць залежно від виду діяльності. Якщо така особа здійснює кілька видів підприємницької діяльності, для яких установлено різні ставки, то вона отримує єдине свідоцтво і сплачує єдиний податок, що не перевищує встановленої максимальної ставки.

Суб'єкт підприємницької діяльності — юридична особа, який працює за спрощеною системою оподаткування обирає одну з наступних ставок єдиного податку: 6 відсотків суми виручки від реалізації продукції (у разі сплати податку на додану вартість згідно із Законом "Про податок на додану вартість"); 10 відсотків суми виручки від реалізації продукції, якщо ПДВ включається до складу єдиного податку.

Суб'єкт малого підприємництва не нараховує (відраховує та перераховує) до державних цільових фондів зборів, пов'язаних з виплатою заробітної плати своїм найманим працівникам. Проте він повинен дбати про перерахування прибуткового податку з громадян із платні, яку виплачує своїм працівникам. Таким чином, йому необхідно заповнювати та направляти до ДПА форми № 2 та № 8-ДР із відомостями про суми доходів працівників. Крім того, необхідно додатково враховувати вимогу законодавства про збільшення ставки єдиного податку на 50 відсотків за кожну особу, коли суб'єкт малого бізнесу використовує найману працю.

Фінансова звітність суб'єктами малого підприємництва, що визнані такими відповідно до чинного законодавства, згідно з Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 25 "Фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва", затвердженим наказом Мінфіну Мі 39 від 25.02.2000 року.

Сторінку підготувала Тетяна НІКОЛАЄВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 50 (390) 14-20 грудня 2002 р.