Согласно п. 1.6. "Положения о порядке обеспечения работников специальной одеждой, специальной обувью и другими средствами индивидуальной защиты" работнику может выдаваться специальная одежда сверх установленных норм. Должен ли в этом случае с работника взиматься подоходный налог в размере 20 процентов от стоимости спецодежды?

Відповідь:
Відповідно до пункту "г" статті 5 Декрету Кабінету Міністрів України від 26 грудня 1992 року №13-92 "Про прибутковий податок з громадян", до сукупного оподатковуваного доходу не включаються компенсаційні виплати в грошовій і натуральній формі у межах норм, передбачених чинним законодавством, за винятком компенсації за невикористану відпустку при звільненні.

До таких компенсаційних виплат відносяться, зокрема, вартість безоплатно виданого за встановленими нормами працівникам на роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці, а також роботах, пов`язаних із забрудненням або здійснюваних у несприятливих температурних умовах, спеціального одягу, спеціального взуття, інших засобів індивідуального захисту, змиваючих та знешкоджуючих засобів, а також виплачена власником компенсація витрат працівника на придбання спецодягу та зазначених вище засобів індивідуального захисту, якщо встановлений нормами строк видачі цих засобів порушено і працівник був змушений придбати їх за власні кошти. У разі дострокового зносу цих засобів не з вини працівника, власник зобов`язаний замінити їх за свій рахунок (Закон України від 14 жовтня 1992 року №2694-ХІІ “Про охорону праці” (стаття 10) з відповідними змінами і доповненнями).

Положенням про порядок забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту (пункти 1.1, 1,5), затвердженим наказом Державного Комітету України по нагляду за охороною праці від 29 жовтня 1996 року №170 і зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 18 листопада 1996 року за №667/1692, встановлено, що спеціальний одяг, спеціальне взуття, інші засоби індивідуального захисту безоплатно видаються у межах норм, встановлених ГОСТом 12.4.011-89 “Система стандартов безопасности труда. Средства защиты работающих. Общие требования и классификация” працівникам професій та посад, передбачених Типовими галузевими нормами безоплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття, інших засобів індивідуального захисту.

Вартість спеціального одягу, спеціального взуття, інших засобів індивідуального захисту, що видається працівникам понад встановлені норми, повинна бути включена до одержуваного ними сукупного оподатковуваного доходу з метою оподаткування прибутковим податком.

Использована информация с сайта Государственной налоговой администрации - www.sta.gov.ua