Яким документом може керуватися ветеран війни для надання йому пільг з прибуткового податку: п. 6.5 Інструкції ГДПІ України від 12.04.93 р. № 12 (зі змінами та доповненнями) чи спільним листом Мінсоцзахисту i Генштабу ЗС України від 20.12.93 р.?

Відповідь:
У зв’язку з набранням чинності з 01.01.94 р. Законом України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” до виготовлення нових бланків посвідчень ветеранів війни Міністерство соціального захисту i Генеральний штаб Збройних Сил України (спільним листом від 20.12.93 р. № 05-250/4-04, від 23.12.93 р. № 115/5/8978) визначили Перелік документів, які підтверджують право на пільги, передбачені цим Законом.

Відповідно до ст. 18 вищезазначеного Закону Кабінет Міністрів України постановою від 12.05.94 р. № 302 “Про порядок видачі посвідчень i нагрудних знаків ветеранів війни” (зі змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 02.01.95 р. № 1) затвердив Положення про порядок видачі посвідчень i нагрудних знаків ветеранів війни, яким встановлено, що посвідчення є документом, що підтверджує статус ветеранів війни та інших осіб, на яких поширюється чинність Закону про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту, на підставі якого надаються відповідні пільги та компенсації.

Відповідно до цього Положення посвідчення ветеранам війни (учасникам бойових дій, інвалідам війни, учасникам війни), особам, на яких поширюється чинність Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, та особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, видаються на підставі одного з документів, зазначених у вищенаведеному Переліку спільного листа Мінсоцзахисту та Генштабу ЗС України.

Оскільки відповідно до вимог зазначеного Положення посвідчення інвалідів війни, учасників війни та прирівняних до них осіб, видані відповідними органами колишнього СРСР, союзних республік, які існували на його території, України та інших незалежних держав, що утворилися на його території, за зразками, що діяли на 1 січня 1992 р., залишаються на збереженні у ветеранів війни, то у разі якщо ці громадяни не отримали відповідних нових посвідчень, пільги зазначеним громадянам можуть надаватися на підставі одного з документів, перелічених у згаданому спільному листі Мінсоцзахисту та Генштабу ЗС України.

Использована информация с сайта Государственной налоговой администрации - www.sta.gov.ua