• Реєстрація постійних представництв нерезидентів



Який порядок реєстрації постійних представництв нерезидентів? Чи потрібна попередня реєстрація представництва в Мінекономіки та з питань європейської інтеграції України?

Відповідно до п. 1.17 ст. 1 та п. 2.5 ст. 2 Закону України від 28.12.94 р. № 334/94-ВР «Про оподаткування прибутку підприємств» (у редакції Закону України від 22.05.97 р. № 283/97-ВР) зі змінами та доповненнями (далі — Закон № 334/94-ВР) постійне представництво нерезидента в Україні (далі — постійне представництво) — це постійне місце діяльності, через яке повністю або частково здійснюється господарська діяльність нерезидента на території України. Постійне представництво до початку своєї господарської діяльності стає на облік у податковому органі за своїм місцезнаходженням у порядку, встановленому центральним податковим органом України. Постійне представництво, яке розпочало свою господарську діяльність до реєстрації у податковому органі, вважається таким, що ухиляється від оподаткування, а одержані ним прибутки вважаються прихованими від оподаткування.
При цьому господарська діяльність — це будь-яка діяльність особи, спрямована на отримання доходу в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах, у разі коли безпосередня участь такої особи в організації такої діяльності є регулярною, постійною та суттєвою. Під безпосередньою участю слід розуміти зазначену діяльність особи через свої постійні представництва, філії, відділення, інші відокремлені підрозділи, а також через довірену особу, агента або будь-яку іншу особу, яка діє від імені та на користь першої особи (п. 1.32 ст. 1 Закону № 334/94-ВР).
На виконання п. 2.5 ст. 2 зазначеного Закону розроблено наказ ДПА України від 12.08.97 р. № 293 «Про затвердження Положення про порядок реєстрації та обліку постійних представництв нерезидентів в Україні як платників податку на прибуток» (зі змінами та доповненнями).
Щодо питання про необхідність попередньої реєстрації представництва в Мінекономіки та з питань європейської інтеграції України, то згідно з п. 22.20 ст. 20 Закону № 334/94-ВР у зв’язку з введенням обов’язкової реєстрації постійних представництв нерезидентів як платників податку державна реєстрація таких постійних представництв нерезидентів з моменту набрання чинності цим Законом не застосовується, у тому числі у МЗЕЗторзі України або в інших органах державної влади.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 46 ГРУДЕНЬ 2002 року