• Туристична фірма перейшла на спрощену систему оподаткування



Які кошти повинна враховувати при сплаті єдиного податку фірма, яка перейшла на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності?
(Т. Міхайлянц, м. Івано-Франківськ)

Згідно з вимогами Указу № 727/98 об’єктом оподаткування для суб’єктів підприємницької діяльності — юридичних осіб, які сплачують єдиний податок, вважається сума виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).
Тобто у разі переходу на спрощену систему оподаткування за єдиним податком платник податку застосовує касовий метод, за яким враховуються всі кошти, що надійшли на розрахунковий рахунок та в касу, незалежно від того, куди ці кошти потім розподіляються.
Крім того, відповідно до Порядку ведення Книги обліку доходів i витрат суб’єкта малого підприємництва — юридичної особи, яка застосовує спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, затвердженого наказом ДПА України від 12.10.99 р. № 554 i зареєстрованого в Мін’юсті України 19.10.99 р. за № 713/4006, в дохідній частині Книги відображаються всі надходження, отримані на розрахунковий (поточний) рахунок та в касу суб’єктом малого підприємництва від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), майна, включаючи основні фонди, які належать суб’єкту малого підприємництва й реалізовані у звітному (податковому) періоді, позареалізаційні доходи та виручка від іншої реалізації.
Таким чином, суб’єкт малого підприємництва при нарахуванні суми єдиного податку повинен враховувати всі надходження, отримані на розрахунковий рахунок та в касу від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), суми позареалізаційних доходів та виручку від іншої реалізації, в тому числі й кошти, що перераховуються іншим суб’єктам за надані послуги, виконані роботи.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 46 ГРУДЕНЬ 2002 року