• Нарахування штрафу за відчуження активів без погодження з податковим органом



Відповідно до Указу Президента України «Про заходи щодо підвищення відповідальності за розрахунки з бюджетами та державними цільовими фондами» наше підприємство отримало повідомлення про податкову заставу. Після проведеного списання бюджетних боргів згідно зі ст. 18 Закону № 2181-III заставу було відмінено. Але у зв’язку з виникненням фінансових труднощів у 2001 р. підприємство допустило борг за податками, знову було введено податкову заставу та отримано податкову вимогу. Яка сума податкового боргу буде використана під час нарахування штрафу за відчуження активів без згоди податкового органу — згідно з Указом чи Законом № 2181-III?

Підпунктом 17.1.8 п. 17.1 ст. 17 Закону № 2181-III визначено, що у разі коли платник податків, активи якого перебувають у податковій заставі, відчужив такі активи без попередньої згоди податкового органу, якщо отримання такої згоди є обов’язковим згідно з цим Законом, платник податків додатково сплачує штраф у розмірі ста відсотків суми податкового боргу, щодо якого виникло право податкової застави.
Відповідно до вимог Указу Президента України від 04.03.98 р. № 167/98 «Про заходи щодо підвищення відповідальності за розрахунки з бюджетами та державними цільовими фондами» (далі — Указ № 167/98) про дату припинення податкової застави органи державної податкової служби у триденний строк повідомляють держателя Державного реєстру застав рухомого майна. На підставі такого повідомлення утримувач Державного реєстру застав рухомого майна виключає відповідний запис щодо податкової застави з реєстру.
Водночас ст. 6 Закону № 2181-III визначено, що перша податкова вимога містить повідомлення про факт узгодження податкового зобов’язання та виникнення права податкової застави на активи платника податків, обов’язок погасити суму податкового боргу та можливі наслідки непогашення його у строк.
Тобто на момент застосування штрафу дію податкової застави відповідно до Указу № 167/98 припинено, а починає діяти вона згідно з вимогами Закону № 2181-III.
Тому в цьому разі для розрахунку штрафу згідно з пп. 17.1.8 п. 17.1 ст. 7 Закону № 2181-III може бути використана тільки та сума податкового боргу, що зазначена в податковій вимозі.

Консультують фахівці Головного управління стягнення податкового боргу ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 46 ГРУДЕНЬ 2002 року