• Нарахування податкових зобов’язань під час дії мораторію на задоволення вимог кредиторів



Під час дії мораторію на задоволення вимог кредиторів на підприємстві податковими органами було проведено документальну перевірку, якою встановлено заниження податкових зобов’язань. Чи можуть податкові органи донараховувати підприємству платежі до бюджету?

Відповідно до чинного податкового законодавства під час проведення документальної перевірки можуть бути донараховані податкові зобов’язання як у вигляді податків, зборів (обов’язкових платежів), так i у вигляді штрафних санкцій.
Законом України від 14.05.92 р. № 2343-ХІІ «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (зі змінами та доповненнями) передбачено, що протягом дії мораторію на задоволення вимог кредиторів не нараховуються неустойка (штраф, пеня), не застосовуються інші санкції за невиконання чи неналежне виконання грошових зобов’язань i зобов’язань щодо сплати податків i зборів (обов’язкових платежів).
Інших обмежень під час дії мораторію на задоволення вимог кредиторів у частині нарахування податкових зобов’язань не передбачено.
Таким чином, під час дії мораторію на задоволення вимог кредиторів не нараховуються лише податкові зобов’язання — штрафні санкції, але суми основного платежу щодо конкретного податку донараховуються на загальних підставах.

Консультують фахівці Головного управління стягнення податкового боргу ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 46 ГРУДЕНЬ 2002 року