• Новостворені селянські (фермерські) господарства



Чи повинні сплачувати земельний податок новостворені селянські (фермерські) господарства? Якщо ні, то яким законодавчим актом це передбачено?
(Фермерське господарство виробничо-торгової фірми «Борзна-Агросервіс»)

Відповідно до ст. 10 Закону України від 20.12.91 р. № 2009-XII «Про селянське (фермерське) господарство» (у редакції Закону України від 22.06.93 р. № 3312-ХІІ зі змінами та доповненнями; далі — Закон № 2009-XII) новостворені селянські (фермерські) господарства звільняються від плати за землю протягом трьох років з часу передачі земельної ділянки в їх власність або користування. На них поширюються й інші пільги, встановлені чинним законодавством.
Разом з тим згідно зі ст. 1 Закону України від 25.06.91 р. № 1251-ХІІ «Про систему оподаткування» (зі змінами та доповненнями), який визначає принципи побудови системи оподаткування в Україні, податки i збори (обов’язкові платежі) до бюджетів та державних цільових фондів, а також права, обов’язки i відповідальність платників, ставки, механізм справляння податків i зборів (обов’язкових платежів), за винятком особливих видів мита, i пільги щодо оподаткування не можуть встановлюватися або змінюватися іншими законами України, крім законів про оподаткування.
Основним Законом, який визначає розміри та порядок плати за використання земельних ресурсів, є Закон № 2535-XII. Водночас Закон № 2009-XII визначає економічні, соціальні та правові основи створення й діяльності селянських (фермерських) господарств в Україні.
Законом № 2535-ХІІ у редакції, що діяла до 1 січня 1997 р., новостворені селянські (фермерські) господарства звільнялися від плати за землю протягом трьох років з часу передачі їм у власність або надання у користування земельної ділянки.
Постановою Верховної Ради України від 19.09.96 р. № 379/96-ВР з 1 січня 1997 р. введено в дію Закон України «Про внесення змін i доповнень до Закону України «Про плату за землю», в якому пільгу для новостворених фермерських господарств протягом трьох років з часу передачі їм у власність або надання у користування земельної ділянки не встановлено.
Проте ст. 12 Закону № 2535-ХІІ надано пільги щодо земельних ділянок державних, колективних i фермерських господарств, які зайняті молодими садами, ягідниками та виноградниками до вступу їх у пору плодоношення, а також гібридними насадженнями, генофондовими колекціями та розсадниками багаторічних плодових насаджень.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 46 ГРУДЕНЬ 2002 року