За який об’єм газу справляється плата за користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин: повний активний чи фактично закачаний?

Відповідь:
Відповідно до п. 3.1 ст. 3 Інструкції про порядок обчислення i справляння плати за користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин, затвердженої спільним наказом Мінекоресурсів України, Мінфіну України, ДПА України, Мінпраці України № 37/45/73/44, плата справляється за обсяги наданого для використання підземного простору (ділянки) надр. Об’єктом справляння плати за користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобування корисних копалин, для зберігання природного газу та газоподібних продуктів є активний об’єм зберігання газу.

Згідно з п. 3.3 ст. 3 цієї Інструкції обсяги використання підземного простору (ділянки) надр, у даному випадку активний об’єм газу, визначаються відповідно до наданого гірничого відводу за даними проектної документації на підземні споруди на користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин, проектно-кошторисної документації, технічних паспортів на підземні споруди та договорів оренди, інвентарних карток обліку основних засобів тощо.

Использована информация с сайта Государственной налоговой администрации - www.sta.gov.ua