• Право постійного користування землею



Який порядок відображення у податковому обліку компанії, основним видом діяльності якої є передача електричної енергії, витрат, пов’язаних з придбанням права постійного користування земельними ділянками, на яких розташовані об’єкти електроенергетики?
(ДП «НЕК «Укренерго», м. Київ)

Відповідно до ст. 92 глави 15 Земельного кодексу України від 25.10.2001 р. № 2768-III право постійного користування земельною ділянкою — це право володіння i користування земельною ділянкою, яка перебуває у державній або комунальній власності, без встановлення строку. Права постійного користування земельною ділянкою із земель державної та комунальної власності набувають лише підприємства, установи та організації, що належать до державної або комунальної власності.
Згідно з п. 1.2 ст. 1 Закону України від 28.12.94 р. № 334/94-ВР «Про оподаткування прибутку підприємств» (у редакції Закону України від 22.05.97 р. № 283/97-ВР) зі змінами та доповненнями (далі — Закон № 334/94-ВР) об’єкти інтелектуальної, в тому числі промислової власності, а також інші аналогічні права, визнані у порядку, встановленому відповідним законодавством, об’єктом права власності платника податку, — це нематеріальні активи.
Відповідно до пп. 8.1.2 п. 8.1 ст. 8 Закону № 334/94-ВР витрати на придбання основних фондів та нематеріальних активів для власного виробничого використання підлягають амортизації.
Згідно з пп. 8.3.9 п. 8.3 ст. 8 Закону № 334/94-ВР для амортизації нематеріальних активів застосовується лінійний метод, за яким кожний окремий вид нематеріального активу амортизується рівними частками виходячи з його первісної вартості з урахуванням індексації відповідно до пп. 8.3.3 цієї статті протягом строку, який визначається платником податку самостійно виходячи із строку корисного використання таких нематеріальних активів або строку діяльності платника податку, але не більше 10 років безперервної експлуатації.
Амортизаційні відрахування провадяться до досягнення залишковою вартістю нематеріального активу нульового значення.
Крім того, згідно з Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 8 «Нематеріальні активи», затвердженим наказом Мінфіну України від 18.10.99 р. № 242, право користування земельною ділянкою включається до групи нематеріальних активів, бухгалтерський облік яких ведеться пооб’єктно.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 48 ГРУДЕНЬ 2002 року