• Нововведення при здійсненні торгівлі тютюновими виробами



Чи передбачено нововведення при здійсненні торгівлі тютюновими виробами?
(Н. Рибак, Вінницька обл.)

Так, передбачено, зокрема введено нові вимоги щодо маркування тютюнових виробів.
Відповідно до п. 13 наказу Мінекономіки та з питань європейської інтеграції України від 24.07.2002 р. № 218 «Про затвердження Правил роздрібної торгівлі тютюновими виробами» (далі — наказ № 218), зареєстрованого в Мін’юсті України 20.08.2002 р. за № 679/6967, маркування тютюнових виробів передбачає наявність такої інформації:
на кожній одиниці тютюнового виробу — власна назва;
на кожній пачці, коробці або сувенірній коробці — найменування підприємства-виробника або тютюнової компанії, загальної та власної назви, наявність фільтрувального мундштука, кількість одиниць у пачці, коробці чи сувенірній коробці, відомості про вміст смол та нікотину в одиниці продукції (для сигарет), попередження про шкідливість паління тютюну для здоров’я, позначення нормативного документа (для продукції вітчизняного виробництва, призначеної для реалізації на території України), штрихового коду;
на упаковці, в якій вироби містяться в пачках або коробках, — загальної та власної назви, кількість одиниць продукції в упаковці, штрихового коду;
на транспортній тарі — загальної та власної назви, найменування підприємства-виробника та його місцезнаходження, кількість одиниць продукції в упаковці, дата виготовлення, позначення нормативного документа (для продукції вітчизняного виробництва, призначеної для реалізації на території України).
Знаки для товарів i послуг на тютюнових виробах повинні бути виконані мовою та у вигляді зареєстрованого оригіналу або зображення, наведеного в прийнятій на розгляд заявці на реєстрацію знака для товарів i послуг.
На етикетках тютюнових виробів може бути подано додаткову інформацію щодо характеристики продукту.
До 20.09.2003 р. максимально допустимий рівень вмісту смол та нікотину в сигаретах, які виробляються та/або реалізуються в Україні, становить:
для сигарет з фільтром — смол — 15 мг, нікотину — 1,3 мг в диму однієї сигарети;
для сигарет без фільтру — смол — 22 мг, нікотину — 1,5 мг в диму однієї сигарети.
З 20.09.2003 р. на кожній пачці, коробці або сувенірній коробці тютюнових виробів, які виробляються в Україні або імпортуються в Україну, замість відомостей про вміст смоли та нікотину в одиниці продукції на одній із бокових площин кожної пачки, коробки або сувенірної коробки сигарет мають бути нанесені відомості про вміст смол та нікотину в диму однієї сигарети, які займають не менше 10 відсотків цієї площини, а як застереження про шкідливість паління тютюну для здоров’я на лицьовій та тильній площині кожної пачки, коробки або сувенірної коробки тютюнових виробів повинно бути зазначено: «Міністерство охорони здоров’я України попереджує: куріння шкідливе для вашого здоров’я», що займає не менше 10 відсотків кожної з цих площин.
При цьому тютюнові вироби, вироблені в Україні або імпортовані в Україну до 20.09.2003 р., що відповідають вимогам щодо маркування та/або вмісту смол i нікотину, які діють до 20.09.2003 р., перебувають в обігу до їх повної реалізації в межах терміну придатності для споживання.

Консультують фахівці Департаменту з питань адміністрування акцизного збору i контролю за виробництвом та обігом підакцизних товарів ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 48 ГРУДЕНЬ 2002 року