• Посвідчення на перевірку



Суб’єкт підприємницької діяльності здійснює оптову та роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами. Керівник якого органу в регіонах має право підписати посвідчення на перевірку додержання суб’єктом підприємницької діяльності вимог діючого законодавства щодо ліцензійної діяльності?
(I. Крутило, Хмельницька обл.)

Згідно з Указом Президента України від 11.07.2001 р. № 510 «Про посилення державного контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробів» у складі ДПА України утворено Департамент з питань адміністрування акцизного збору i контролю за виробництвом та обігом підакцизних товарів Державної податкової адміністрації України як самостійний функціональний підрозділ з правами юридичної особи, який має самостійний баланс, рахунки в установах банків, печатку із зображенням Державного Герба України i своєю назвою та інші печатки i штампи, відповідні бланки.
Департаменту безпосередньо підпорядковані регіональні управління, які функціонують у складі державних податкових адміністрацій в Автономній Республіці Крим, областях, мм. Києві та Севастополі. Регіональні управління Департаменту є юридичними особами, завдання i функції яких визначено Положенням про Департамент з питань адміністрування акцизного збору i контролю за виробництвом та обігом підакцизних товарів Державної податкової адміністрації України, затвердженим наказом ДПА України від 21.08.2001 р. № 331.
Наказом ДПА України від 04.06.2002 р. № 263 «Про взаємодію між підрозділами органів державної податкової служби України при організації документальних перевірок юридичних осіб» передбачено, що пропозиції щодо необхідності проведення позапланової перевірки вносяться щомісяця відповідними підрозділами письмово на розгляд керівника податкового органу, який приймає рішення про необхідність такої перевірки.
Керівники регіональних управлінь в обов’язковому порядку узгоджують перелік суб’єктів підприємницької діяльності, на підприємствах яких здійснюватиметься перевірка додержання ними вимог, встановлених законодавством України, які є обов’язковими до виконання при здійсненні оптової i роздрібної торгівлі алкогольними напоями i тютюновими виробами.
Посвідчення на перевірку додержання суб’єктом підприємницької діяльності вимог, встановлених законодавством України, які є обов’язковими до виконання при здійсненні оптової i роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, підписуються начальником регіонального управління зазначеного Департаменту або особою, яка виконує його обов’язки.

Консультують фахівці Департаменту з питань адміністрування акцизного збору i контролю за виробництвом та обігом підакцизних товарів ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 48 ГРУДЕНЬ 2002 року