• Підприємства державної та комунальної форм власності


Чи можуть підприємства державної та комунальної форм власності перейти на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності?
(КП «Автотранссервіс»)

Відповідно до ст. 1 Закону України від 27.03.91 р. № 887-ХІІ «Про підприємства в Україні» (зі змінами та доповненнями) підприємство — самостійний господарюючий статутний суб’єкт, який має права юридичної особи та здійснює виробничу, науково-дослідницьку i комерційну діяльність з метою одержання відповідного прибутку (доходу).
Якщо державне, комунальне підприємство зареєстроване як суб’єкт підприємницької діяльності у порядку, встановленому законодавством, i є платником податків i зборів (обов’язкових платежів) на загальній основі, то у разі відповідності вимогам Указу Президента України від 03.07.98 р. № 727/98 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» (в редакції Указу Президента України від 28.06.99 р. № 746/99, далі — Указ № 727/98) стосовно обсягу виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) i середньооблікової чисельності працюючих та за умови сплати всіх установлених податків та обов’язкових платежів за попередній звітний (податковий) період такі підприємства можуть перейти на сплату єдиного податку.
На виконання ст. 4 зазначеного Указу наказом ДПА України від 12.10.99 р. № 554 затверджено та зареєстровано у Мін’юсті України 19.10.99 р. за № 713/4006 Порядок ведення Книги обліку доходів i витрат суб’єкта малого підприємництва — юридичної особи, який застосовує спрощену систему оподаткування, обліку та звітності (далі — Книга).
Згідно з цим наказом у графі 6 «Загальна сума виручки та позареалізаційних доходів» зазначеної Книги відображаються всі надходження, отримані на розрахунковий рахунок та в касу суб’єктом малого підприємництва від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), майна, включаючи основні фонди, які належать суб’єкту малого підприємництва й реалізовані у звітному (податковому) періоді, позареалізаційні доходи та виручка від іншої реалізації.
Тобто державні та комунальні підприємства у разі переходу на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності для обкладання єдиним податком повинні враховувати всі надходження, отримані на розрахунковий рахунок та в касу від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), суми позареалізаційних доходів та виручки від іншої реалізації.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 48 ГРУДЕНЬ 2002 року