Проведення річних перерахунків прибуткового податку за 2002 рік



Статтею 2 Декрету Кабінету Міністрів України від 26.12.92 р. № 13-92
«Про прибутковий податок з громадян» зі змінами та доповненнями (далі — Декрет № 13-92), який на сьогодні регулює оподаткування доходів громадян, установлено, що у громадян, які мають постійне місце проживання в Україні (не менше 183 днів у календарному році), об’єктом оподаткування є сукупний оподатковуваний дохід за календарний рік (що складається з місячних сукупних оподатковуваних доходів), одержаний з різних джерел як на території України, так i за її межами.
При визначенні сукупного оподатковуваного доходу враховуються доходи, одержані такими громадянами як в натуральній формі, так i в грошовій (національній або іноземній валюті), крім сум виплат, визначених ст. 5 Декрету № 13-92.
Доходи, одержані в натуральній формі, зараховуються до сукупного оподатковуваного доходу за календарний рік за вільними (ринковими) цінами, якщо інше не передбачено Декретом № 13-92.
Об’єктом оподаткування у громадян, які не мають постійного місця проживання в Україні, є дохід, одержаний з джерел в Україні.
Таким чином, Декрет встановлює єдиний принцип оподаткування доходів громадян, які мають постійне місце проживання в Україні, на основі обчислення прибуткового податку з їх сукупної річної суми та однакового підходу до всіх платників при оподаткуванні їх доходів через механізм застосування неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, диференційованої та прогресивної шкали ставок оподаткування доходів залежно від їх рівня. На суму податкового зобов’язання прибуткового податку впливають лише рівень (сума) річного сукупного оподатковуваного доходу та податкова ставка.
Визначення сукупного оподатковуваного доходу, одержаного громадянами в календарному році, та суми податку, яку належить сплатити платнику з такого доходу, згідно з вимогами Декрету № 13-92 провадять:
підприємства, установи, організації та фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності у разі виплати ними доходів громадянам за місцем основної роботи (ст. 9 Декрету № 13-92);
податкові органи за місцем проживання громадян за наявності у громадянина джерела отримання доходів іншого (інших), ніж за місцем основної роботи (статті 12, 14, 18 Декрету № 13-92).
Обчислення прибуткового податку із сукупного місячного (річного) оподатковуваного доходу громадян за місцем їх основної роботи провадиться підприємствами, установами, організаціями i фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності, які виплачували протягом року доходи громадянам (найманим працівникам) та володіють повною інформацією про всі виплачені громадянам за місцем основної роботи доходи.
Особливості оподаткування доходів, одержуваних громадянами за місцем основної роботи (служби, навчання), i прирівняних до них доходів, викладено в статтях 8 i 9 розділу другого Декрету № 13-92 та пунктах 8 i 9 Інструкції про прибутковий податок з громадян, розробленої на підставі ст. 23 Декрету № 13-92 та затвердженої наказом ГДПІ України від 21.04.93 р. № 12, зареєстрованим у Мін’юсті України 09.06.93 р. за № 64 зі змінами та доповненнями (далі — Інструкція), положення якої враховують також інші нормативно-правові акти, які впливають на дохід або інші елементи податкової бази.
Доходами, одержаними громадянами за місцем основної роботи (служби, навчання), вважаються доходи, отримані від підприємств, установ, організацій та фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності, з якими громадянин має трудові відносини за умови обов’язкового ведення в цьому місці трудової книжки i провадження відрахувань до Фонду соціального страхування.

Місячний сукупний оподатковуваний дохід Ставки і розміри податку
До 17 грн. (з доходу в розмірі одного неопо-датковуваного мінімуму доходів громадян) не оподатковується
18 грн. — 85 грн. (від одного до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) 10% із суми доходу, що перевищує розмір одного неоподатко-ву-ваного мінімуму доходів громадян (17 грн.)
86 грн. — 170 грн. (від 5 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) 6 грн. 80 коп. + 15% із суми, що перевищує 85 грн.
171 грн. — 1020 грн. (від 10 до 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) 19 грн. 55 коп. + 20% із суми, що перевищує 170 грн.
1021 грн. — 1700 грн. (від 60 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян)
189 грн. 55 коп. + 30% із суми, що перевищує 1020 грн.
1701 грн. і вище (понад 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) 393 грн. 55 коп. + 40% із суми, що перевищує 1700 грн.

До сукупного оподатковуваного місячного (річного) доходу включаються доходи, одержані за місцем основної роботи, за виконання трудових обов’язків за трудовим договором (контрактом), у тому числі доходи, одержані за виконання робіт за сумісництвом, за договорами підряду, а також інші доходи, що утворилися в результаті надання за рахунок коштів підприємств, установ, організацій, фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності своїм працівникам матеріальних i соціальних благ у грошовій i натуральній формах (крім сум виплат, що не включаються до сукупного оподатковуваного доходу, визначених ст. 5 Декрету № 13-92 та п. 5 Інструкції). Перелік доходів, але не виключний, що включаються до сукупного оподатковуваного місячного (річного) доходу, наведено в п. 8.2 Інструкції.
Обчислення податку протягом року провадиться виходячи із суми місячного сукупного оподатковуваного доходу за основною шкалою ставок, встановленою Указом Президента України від 13.09.94 р. № 519 «Про збільшення неоподатковуваного мінімуму та ставки прогресивного оподаткування доходів громадян» (у редакції Указу Президента України від 21.11.95 р. № 1082/95 «Про внесення змін до Указу Президента України від 13 вересня 1994 року № 519» з урахуванням Указу Президента України «Про грошову реформу»). Сукупний оподатковуваний дохід для обчислення прибуткового податку визначається у цілих гривнях без копійок, соті частини гривні (від 1 коп. до 99 коп. включно) не враховуються, прибутковий податок визначається у гривнях з копійками (див. таблицю).
Згідно зі ст. 6 Декрету № 13-92 обчислення прибуткового податку із суми місячного сукупного оподатковуваного доходу громадян, які мають право на отримання пільг, провадиться після виключення розміру цих пільг. Якщо платник має право на отримання декількох пільг, йому надається тільки одна (найбільша) за його вибором.
При цьому слід пам’ятати, що місячний сукупний оподатковуваний дохід громадян, які підпадають під дію ст. 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (учасники бойових дій, інваліди війни, учасники війни та особи, на яких поширюється чинність зазначеного Закону), зменшується до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, включаючи вирахування, встановлені пунктами
1 i 2 ст. 6 Декрету № 13-92. Розмір неоподатковуваного мінімуму доходу становить 17 грн. на місяць. У громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи i віднесених до I та II категорій, місячний сукупний оподатковуваний дохід зменшується до 10 неоподатковуваних мінімумів, у громадян, віднесених до III та IV категорій, — до 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
у інвалідів з дитинства, інвалідів 1 та 2 груп (включаючи інвалідів 1 та 2 груп по зору), крім тих, які відносяться до вищезазначених, — до 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
у батьків i одного з подружжя військовослужбовців, які загинули чи померли або пропали безвісти при виконанні службових обов’язків, — до 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
сукупний місячний оподатковуваний дохід зменшується до 5 неоподатковуваних мінімумів також у одного з батьків, який виховує інваліда з дитинства, та у обох батьків, які виховують двох i більше інвалідів з дитинства, які проживають разом з ними i потребують постійного догляду.
Пільги щодо прибуткового податку зазначеним та іншим громадянам, які мають право на них, надаються на підставі відповідних документів. При виникненні права на пільгу протягом року пільга надається починаючи з місяця, в якому було подано документи, які є підставою для її одержання.
У разі несвоєчасного подання документів з поважних причин пільга надається з місяця виникнення такого права за рішенням власника або уповноваженого ним органу або керівника податкового органу, але не раніше початку календарного року. Цей порядок зберігається при проведенні остаточного розрахунку прибуткового податку за відповідний період календарного року.
Після закінчення календарного року підприємства, установи, організації та фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності, які провадили протягом 2002 р. виплати доходів громадянам за місцем їхньої основної роботи, зобов’язані до 1 березня 2003 р. провести перерахунок прибуткового податку за сукупним річним оподатковуваним доходом, а у терміни, визначені законом (протягом 60 календарних днів за останнім календарним днем звітного (податкового) року), подати до податкової інспекції (за місцем державної реєстрації) звіт про закінчення річних перерахунків відповідно до штатної чисельності, а саме: суми доутримання та повернення за такою формою:

 
ДПІ у __________________ районі, місті
_________________________________
(повна назва підприємства)
р/р _____________ в ________________
______________ МФО _______________
код за ЄДРПОУ ____________________
Місцезнаходження __________________
Директор _________________________
тел. роб. __________________________
Головний бухгалтер _________________
тел. роб. ___________ дом. ___________
Звіт
про результати річних перерахунків прибуткового податку
з громадян за 2002 рік
Особисті рахунки (О. Р.)
Наслідки перерахунків
Усього: до повернення (–)
Недобір
Перебір
до стягнення (+)
Усього за штатом
Зроблено перерахунків
О. Р.
Сума
О. Р.
Сума
О. Р.
Сума (–); (+)
               
               

Директор
_____________ _______________
Головний бухгалтер
_____________ _______________
 
(дата, печатка підприємства)


Підприємства, установи, організації та фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності результати такого перерахунку оформляють довідкою (форма № 3), яка зберігається на підприємстві. Ця довідка видається працівникам за їхньою вимогою, а податковим органам — за їхнім офіційним письмовим запитом.
Прибутковий податок із сукупного річного оподатковуваного доходу визначається із середньомісячного доходу з урахуванням сплаченого (утриманого) протягом року податку із місячного доходу, якщо на підприємстві нарахування i утримання податку не провадилось наростаючим підсумком з початку року. Розрахунок провадиться в такому порядку:
визначення суми річного сукупного оподатковуваного доходу; визначення середньомісячного доходу (шляхом ділення суми річного сукупного оподатковуваного доходу на 12);
визначення суми прибуткового податку із середньомісячного оподатковуваного доходу за вищенаведеною діючою шкалою ставок оподаткування з урахуванням у відповідних випадках пільг щодо прибуткового податку.
Розмір прибуткового податку, що підлягає утриманню i перерахуванню до бюджету з доходів громадян, отриманих ними за рік за місцем основної роботи (служби, навчання), визначається шляхом множення значення суми прибуткового податку із середньомісячного оподатковуваного доходу на 12 місяців.
Якщо протягом календарного року за місцем основної роботи прибуткового податку було утримано більше, ніж визначено річним перерахунком, то зайво утримана сума податку повертається працівнику, а якщо було утримано прибуткового податку менше, ніж визначено перерахунком, — доутримується. Зайво утримана сума податку може бути врахована при оподаткуванні доходів таких працівників за їхньою згодою (заявою) у січні та протягом інших місяців 2003 р., якщо сума податку значна.
Якщо протягом звітного календарного року громадяни змінили основне місце роботи, то річний перерахунок податку таким громадянам провадить підприємство, на якому наприкінці календарного року вони мали основне місце роботи, з урахуванням даних про одержані ними доходи та утримані суми прибуткового податку за попереднім (попередніми) місцем (місцями) роботи на підставі поданої ними довідки (довідок) за ф. № 3. У разі неподання такими громадянами до бухгалтерії за новим місцем роботи довідки за формою № 3 обчислення річної суми належного до сплати прибуткового податку здійснюється виходячи з кількості відпрацьованих на цьому підприємстві місяців.
При звільненні громадян протягом 2002 р. з основного місця роботи (служби, навчання) (там, де велась трудова книжка) бухгалтерія такого підприємства, установи, організації повинна провести остаточний розрахунок (перерахунок) прибуткового податку за відпрацьований період та видати громадянинові довідку за ф. № 3 про суми нарахованого сукупного доходу за відпрацьований період та утриману суму податку, тобто провести остаточний перерахунок податку, виходячи з кількості місяців, відпрацьованих працівником на цьому підприємстві до звільнення, відповідно до порядку проведення остаточного річного перерахунку прибуткового податку за місцем основної роботи, визначеного п. 9 Інструкції.
Громадянин, у свою чергу, при влаштуванні протягом цього ж року на іншу роботу (постійну, тимчасову) зобов’язаний подати цю довідку до бухгалтерії за новим основним місцем роботи, оскільки після закінчення календарного року перерахунок із сукупного річного доходу провадиться за новим основним місцем роботи (служби, навчання) з урахуванням одержаних доходів i утриманого податку за попереднім (попередніми) місцем (місцями) роботи.
Наведемо приклади, у яких розглянемо, як провадиться перерахунок прибуткового податку працівнику за основним місцем роботи в різних варіантах та яка різниця існує при обчисленні податку щомісяця та наростаючим підсумком.

Приклад 1.

Робітник працював на підприємстві протягом 2002 р. та отримував щомісяця різні суми доходів.

Місяць, в якому отримано дохід
Сума доходу,грн.
Сума утриманого прибуткового податку (щомісяця), грн.
Сума доходу наростаючим підсумком з початку року, грн.
Сума утриманого прибуткового податку (наростаючим підсумком), грн.
Січень
0,00
0,00
0,00
0,00
Лютий
10,00
0,00
10,00
0,00
Березень
120,00
12,05
130,00
7,80
Квітень
250,00
35,55
380,00
25,40
Травень
350,00
55,55
730,00
46,55
Червень
80,00
6,30
810,00
6,05
Липень
100,00
9,05
910,00
9,05
Серпень
1100,00
213,55
2010,00
191,15
Вересень
300,00
45,55
2310,00
44,75
Жовтень
250,00
35,55
2560,00
36,75
Листопад
170,00
19,55
2730,00
19,15
Грудень
200,00
25,55
2930,00
25,55


Таким чином, сукупний оподатковуваний дохід робітника за рік становив 2930 грн., з якого утримано 458 грн. 25 коп. прибуткового податку.
Перерахунок прибуткового податку провадиться таким чином:
1. Із суми сукупного оподатковуваного річного доходу обчислюється середньомісячний оподатковуваний дохід працівника:
2930 грн. : 12 міс. = 244 грн.,
де 2930 грн. — сукупний річний дохід;
12 міс. — кількість відпрацьованих місяців.
2. За ставками шкали оподаткування визначається прибутковий податок із середньомісячного доходу:
(244 грн. — 170 грн.) х 20% + 19 грн. 55 коп. = 34 грн. 35 коп.
3. Визначається сума прибуткового податку, яка підлягає утриманню за рік:
34 грн. 35 коп. х 12 міс. = 412 грн. 20 коп.
За результатом річного перерахунку робітнику необхідно повернути суму зайво утриманого протягом року прибуткового податку:
458 грн. 25 коп. — 412 грн. 20 коп. = 46 грн. 05 коп.

Приклад 2.

Робітник працював на підприємстві протягом року. В серпні він оформив інвалідність 2 групи i має право на пільгу щодо прибуткового податку в розмірі до п’яти неоподатковуваних мінімумів згідно з п. 4 ст. 6 Декрету № 13-92.

Місяць, в якому отримано дохід
Сума доходу,грн.
Сума утриманого прибуткового податку (щомісяця), грн.
Сума доходу наростаючим підсумком з початку року, грн.
Сума утриманого прибуткового податку (наростаючим підсумком), грн.
Січень
140,00
15,05
140,00
15,05
Лютий
140,00
15,05
280,00
15,05
Березень
260,00
37,55
540,00
34,55
Квітень
150,00
16,55
690,00
15,55
Травень
150,00
16,55
840,00
16,45
Червень
300,00
45,55
1140,00
45,05
Липень
200,00
25,55
1340,00
24,95
Серпень
200,00
13,85
1540,00
12,55
Вересень
350,00
41,95
1890,00
40,35
Жовтень
240,00
19,95
2130,00
20,35
Листопад
240,00
19,95
2370,00
19,55
Грудень
400,00
51,95
2770,00
52,35
Всього за 2002 рік
2770,00
319,50
311,40


Отже, загальний дохід працівника за рік становив 2770 грн., з якого утримано прибутковий податок на суму 319 грн. 50 коп.
Для перерахунку прибуткового податку із розрахунку сукупного оподатковуваного доходу працівника за рік із отриманої суми доходу працівника вираховується сума пільг щодо прибуткового податку, на які він має право:
2770 грн. — 17 грн. х 4 х 5 міс. = 2430 грн.,
де 2770 грн. — сукупний річний дохід;
17 грн. — розмір неоподатковуваного мінімуму;
4 — кількість неоподатковуваних мінімумів на місяць, на які зменшується оподатковуваний дохід працівника згідно з пільгою (ще один мінімум (п’ятий) закладено до шкали ставок оподаткування);
5 міс. — кількість місяців, у яких працівник мав право на пільгу (з серпня по грудень 2002 р.).
Наступний етап — обчислення середньомісячного оподатковуваного доходу працівника:
2430 грн. : 12 міс. = 202 грн.
Потім за ставками шкали оподаткування визначається прибутковий податок із середньомісячного доходу:
(202 грн. — 170 грн.) х 20% + 19 грн. 55 коп. = 25 грн. 95 коп.
Далі розраховується сума прибуткового податку, яка підлягає утриманню з працівника за 2002 р.:
25 грн. 95 коп. х 12 міс. = 311 грн. 40 коп.
За результатом річного перерахунку працівнику необхідно повернути суму зайво утриманого протягом 2002 р. прибуткового податку:
319 грн. 50 коп. — 311 грн. 40 коп. = 8 грн. 10 коп.

Приклад 3.

Громадянка влаштувалася на роботу з 01.07. 2002 р. з оформленням трудової книжки. До цього часу вона не працювала i довідки за формою № 3 до бухгалтерії не подавала. Має трирічну дитину, тому згідно з п. 2 ст. 6 Декрету № 13-92 має право на пільгу щодо прибуткового податку в розмірі одного неоподатковуваного мінімуму на місяць, якщо місячний сукупний оподатковуваний дохід не перевищує розміру десяти мінімальних місячних заробітних плат, тобто у I півріччі — 1400 грн., у II півріччі — 1650 грн. (з 01.01.2002 р. розмір мінімальної заробітної плати становив 140 грн. на місяць, а з 01.07.2002 р. становить 165 грн. відповідно до Закону України від 13.12.2001 р. № 2896-III).

Місяць, в якому отримано дохід
Сума доходу,грн.
Сума утриманого прибуткового податку (щомісяця), грн.
Сума доходу наростаючим підсумком з початку року, грн.
Сума утриманого прибуткового податку (наростаючим підсумком), грн.
Липень
1100,00
208,45
1100,00
208,45
Серпень
1200,00
243,55
2300,00
238,45
Вересень
1000,00
182,15
3300,00
178,45
Жовтень
1100,00
208,45
4400,00
208,45
Листопад
900,00
162,15
5300,00
148,45
Грудень
1800,00
433,55
7100,00
448,45
Всього за 2002 рік
7100,00
1438,30
1430,70


Таким чином, за шість місяців 2002 р. громадянка отримала дохід у сумі 7100 грн., з якого було утримано прибуткового податку 1433 грн. 20 коп.
Перед проведенням річного перерахунку прибуткового податку в разі, якщо громадянин змінив протягом року основне місце роботи, перерахунок податку з сукупного річного доходу слід провадити за останнім (новим) місцем роботи з урахуванням одержаних доходів i утриманих податків за попереднім місцем роботи. Для цього при звільненні з попереднього місця роботи бухгалтерія підприємства, установи, організації повинна провести остаточний розрахунок за відпрацьований період та видати громадянинові довідку за ф. № 3 про суму сукупного доходу, нарахованого в поточному році, та утриману суму податку. При влаштуванні на іншу роботу громадянин зобов’язаний подати цю довідку до бухгалтерії за новим місцем роботи. Якщо ж громадянин з будь-яких підстав не подав довідки за ф. № 3 з попереднього місця роботи, остаточний річний перерахунок за новим місцем роботи провадиться за фактично відпрацьованими місяцями згідно з п. 9.1. Інструкції. Отже, оскільки громадянка влаштувалася на нову роботу в липні та не подала довідки з попереднього місця роботи (служби, навчання) з будь-яких причин, остаточний перерахунок прибуткового податку за 2002 р. їй провадиться з розрахунку середньомісячного оподатковуваного доходу за шість місяців.
Так само перевіряється право громадянки на пільгу щодо прибуткового податку відповідно до п. 2 ст. 6 Декрету № 13-92. Середньомісячній дохід громадянки становив:
7100 грн. : 6 міс. = 1183 грн.
Таким чином, середньомісячний оподатковуваний дохід не перевищив суми десяти мінімальних місячних заробітних плат за II півріччя 2002 р. (10 х 165 грн. = 1650 грн.), i тому пільга щодо прибуткового податку громадянці в 2002 р. надається. Виходячи з цього, річний оподатковуваний дохід громадянки становив 6998 грн. (7100 грн. — (17 грн. х 6 міс.).
Перерахунок прибуткового податку громадянки:
1. Розраховується середньомісячний оподатковуваний дохід:
6998 грн. : 6 міс. = 1166 грн. 33 коп.,
де 6998 грн. — сукупний оподатковуваний дохід;
6 міс. — кількість фактично відпрацьованих місяців.
2. За ставками шкали оподаткування визначається прибутковий податок із середньомісячного доходу:
(1166 грн. — 1020 грн.) х 30% + 189 грн. 55 коп. =
= 233 грн. 35 коп.
3. Визначається сума прибуткового податку, яка підлягає утриманню за рік:
233 грн. 35 коп. х 6 міс. = 1400 грн. 10 коп.
За результатом такого перерахунку громадянці необхідно повернути суму зайво утриманого протягом 2002 р. прибуткового податку:
1433 грн. 20 коп. — 1400 грн. 10 коп. = 33 грн. 10 коп.
Отже, при розрахунку прибуткового податку наростаючим підсумком протягом року утримується розмір податку з річного сукупного доходу, i тому в таких випадках перерахунок прибуткового податку за рік не провадиться.
Якщо громадяни отримують доходи тільки за місцем основної роботи, у більшості випадків за результатами перерахунку прибуткового податку за рік їм повертаються зайво утримані суми податку. Це підтверджують i вищенаведені приклади. Тому з точки зору платників податку їм вигідніше сплачувати прибутковий податок наростаючим підсумком.
У разі якщо після звільнення працівника йому виплачувалися премія чи інші виплати, пов’язані з виконанням ним трудових обов’язків, утримання податку з цих виплат провадиться згідно з п. 3 ст. 7 Декрету № 13-92, тобто в розмірі 20 відсотків, крім звільнення громадянина з поважних причин (наприклад, у зв’язку з виходом на пенсію, призовом в армію, з хворобою, зі скороченням штату).
Про такі суми виплаченого доходу i утриманого податку (з 01.04.2002 р.) протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця, в якому було проведено таку виплату, тобто не пізніше 20 числа наступного місяця, слід повідомити податковий орган за місцем проживання такого працівника за ф. № 2.
При цьому слід мати на увазі, що згідно зі ст. 116 «Строки розрахунків при звільненні» Кодексу законів про працю України при звільненні працівника виплату всіх сум, що йому належать, підприємства, установи та організації провадять в день звільнення, але не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги щодо розрахунку, якщо він з якоїсь причини у день звільнення не працював.
У таких випадках прибутковий податок із заробітної плати та інших виплат, що нараховуються працівнику до його звільнення, обчислюється за вищенаведеною прогресивною шкалою ставок оподаткування з наданням у відповідних випадках пільг щодо прибуткового податку. Визначена таким чином сума податку не підлягає перерахунку при порушенні підприємством строків розрахунків із звільненим працівником, тобто при затриманні виплати розрахунку звільненому працівнику.
При визначенні суми річного оподатковуваного доходу громадян, які згідно з чинним законодавством мають право на пільги у вигляді зменшення сукупного оподатковуваного місячного доходу до 5, 10 i 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, при обчисленні прибуткового податку із сукупного місячного оподатковуваного доходу слід виключити відповідно 4, 9 або 14 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, оскільки до шкали ставок прогресивного оподаткування внесено один неоподатковуваний мінімум доходів громадян.
Сукупний оподатковуваний дохід одного з батьків (опікунів, піклувальників), які мають дітей віком до 16 років, зменшується на суму, що не перевищує за кожен місяць календарного року розміру одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян на кожну дитину (за умови, що місячний сукупний оподатковуваний дохід не перевищує 10 мінімальних заробітних плат). Пільга надається починаючи з доходів того місяця, в якому до бухгалтерії було подано копії свідоцтв про народження дітей, а якщо пільга надається батькові дитини, подається довідка з місця роботи матері про те, що вона не користується цією пільгою.
При наданні пільг щодо прибуткового податку багатодітним громадянам, які мають трьох i більше дітей віком до 16 років, слід мати на увазі, що коли сукупний місячний оподатковуваний дохід матері чи батька не перевищує 10 мінімальних заробітних плат, надається пільга на кожну дитину віком до 16 років, передбачена п. 2 ст. 6 Декрету № 13-92. Потім сума прибуткового податку, розрахована за основною шкалою ставок оподаткування, зменшується на 50 відсотків (відповідно до пп. «б» п. 1 постанови Кабінету Міністрів України від 23.06.93 p. № 470 «Про ставки оподаткування доходів працівників, зайнятих на підземних роботах у вугільній i гірничодобувній промисловості, та зменшення податку багатодітним сім’ям»).
У разі коли сукупний місячний оподатковуваний дохід перевищує розмір 10 мінімальних заробітних плат, то таким багатодітним громадянам надається тільки одна пільга — у вигляді зменшення суми прибуткового податку на 50 відсотків.
Зменшення прибуткового податку на 50 відсотків провадиться тільки з доходів, отриманих багатодітними громадянами за місцем їхньої основної роботи.
При проведенні річних перерахунків прибуткового податку за 2002 р. за місцем основної роботи громадян та/або податковими органами (на підставі поданої громадянами декларації про доходи) слід враховувати, що із сукупного річного оподатковуваного доходу вираховуються фактично виплачені юридичною особою, фізичною особою чи громадською організацією сума допомоги, вартість подарунків (призів), але не більше розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом на працездатну особу із розрахунку на місяць (пп. «ч» п. 1 ст. 5 Декрету № 13-92).
(Законом України від 15.11.2001 р. № 2780-III «Про затвердження прожиткового мінімуму на 2002 рік» розмір прожиткового мінімуму на працездатну особу встановлено в сумі 365 грн.)
Сума допомоги, вартість подарунку (призу), що перевищують зазначений розмір прожиткового мінімуму, включаються до річного сукупного оподатковуваного доходу громадян з метою оподаткування прибутковим податком.
Якщо така допомога протягом 2002 р. надавалась юридичною особою, громадською організацією чи фізичною особою громадянам не за місцем їхньої основної роботи, її розмір у межах зазначеного прожиткового мінімуму не оподатковується у джерела виплати допомоги чи надання подарунка (призу). Розмір допомоги, вартість призу (подарунка), що перевищували зазначений прожитковий мінімум, повинні були оподатковуватися за ставкою 20 відсотків, як доходи, одержані не за місцем основної роботи. У такому разі юридичні особи, громадські організації та фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності повинні були надсилати до податкового органу за місцем проживання одержувача допомоги відомості за ф. № 2.
При обчисленні річної суми податку з річного сукупного оподатковуваного доходу ветеранам війни слід також мати на увазі, що Кабінет Міністрів України п. 5 постанови від 11.04.2002 р. № 486 «Про забезпечення виплати у 2002 році разової грошової допомоги, передбаченої Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» звільнив у 2002 р. від обкладення прибутковим податком з громадян суми разової грошової допомоги, що надавалась ветеранам війни у розмірах, установлених ст. 19 Закону України від 20.12.2001 р. № 2905-III «Про Державний бюджет України на 2002 рік», інші виплати, а також вартість подарунків, отриманих ветеранами з нагоди святкування Дня Перемоги від підприємств, установ та організацій у розмірах, які не перевищували 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Відповідно до Закону України від 30.11.2000 р. № 2117-III «Про звільнення від оподаткування грошових коштів, які спрямовуються на проведення новорічно-різдвяних свят для дітей та на придбання дитячих святкових подарунків» (далі — Закон № 2117-III), що діє щороку в період з 1 грудня поточного року до 15 січня наступного року, вартість святкових подарунків та квитків на новорічно-різдвяні заходи, отриманих дітьми від перелічених у ст. 1 цього Закону установ i організацій, не включається до сукупного оподатковуваного доходу батьків.
Згідно із Законом № 2117-III дитячі святкові подарунки — це набори товарів, які містять лише кондитерські вироби, іграшки вітчизняного виробництва i фрукти загальною вартістю не більше одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, тобто 17 грн.
Підпунктом «р» п. 1 ст. 5 Декрету № 13-92 визначено, що до сукупного оподатковуваного доходу, одержаного громадянами в період, за який здійснюється оподаткування, не включаються доходи працівників сільськогосподарських підприємств i рибних господарств незалежно від форм власності та господарювання, одержані ними натурою (сільськогосподарською, рибною продукцією власного виробництва зазначених підприємств та продукцією її переробки, за винятком продукції, визначеної Кабінетом Міністрів України). Обчислення зазначених доходів провадиться за очікуваною собівартістю відповідної продукції.
Перелік товарів, не дозволених для виплати заробітної плати натурою, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 03.04.93 р. № 244 (зі змінами та доповненнями, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 03.04.96 р. № 400).
Починаючи з 01.09.96 р., з прийняттям постанови Кабінету Міністрів України від 31.08.96 р. № 1023 «Про заходи щодо додаткового залучення коштів до Пенсійного фонду» при наданні пільги відповідно до пп. «р» п. 1 ст. 5 Декрету № 13-92 встановлено обмеження, i доходи працівників сільськогосподарських підприємств, одержані ними натурою i обчислені за фактичною собівартістю відповідної продукції, не включаються до сукупного оподатковуваного доходу в розмірах, що не перевищують наростаючим підсумком за календарний рік одного неоподатковуваного мінімуму в розрахунку на місяць (на місяць — не більше ніж 17 грн., наростаючим підсумком за календарний рік — не більше ніж 204 грн.). Решта доходів, одержаних натурою, включається до сукупного оподатковуваного доходу таких громадян, а також до сум фонду оплати праці, на які нараховуються страхові внески, виходячи із середньої ціни реалізації з урахуванням ПДВ.
Зазначені обмеження було знято з прийняттям постанови Кабінету Міністрів України від 27.12.2001 р. № 1758 «Про внесення змін та визначення такими, що втратили чинність, деяких рішень Кабінету Міністрів України», відповідно до якої втратили чинність постанови Кабінету Міністрів України від 28.12.95 р. № 1059 (зі змінами та доповненнями, внесеними, зокрема, п. 2 постанови Кабінету Міністрів України від 31.08.96 р. № 1023). З 01.01.2002 р. при оподаткуванні доходів працівників сільськогосподарських підприємств застосовуються повністю положення пп. «р» п. 1 ст. 5 Декрету № 13-92.
Із сум доходів, одержуваних громадянами не за місцем основної роботи, податок обчислюється у джерела виплати за ставкою 20 відсотків, зокрема за сумісництвом, за виконання разових та інших робіт, здійснюваних на підставі договорів підряду та інших договорів цивільно-правового характеру.
При визначенні оподатковуваного доходу у джерела виплати не виключається сума встановленого чинним законодавством неоподатковуваного мінімуму i не надаються пільги, передбачені законодавством.
Громадянам, які крім доходів, одержуваних за місцем основної роботи, одержували доходи не за основним місцем роботи, державні податкові органи на підставі поданих ними декларацій провадять перерахунок податку із сукупного річного доходу. Після закінчення 2002 р. громадяни, крім тих, які одержували доходи тільки за місцем основної роботи, зобов’язані до 01.04.2003 р. подати до податкового органу за місцем проживання декларацію про суму сукупного доходу, одержаного як за основним, так i не основним місцем роботи. Особи, які одержують доходи не за основним місцем роботи, зобов’язані вести облік доходів i витрат, пов’язаних з одержанням цих доходів, за ф. № 4.
З метою усунення фактів подвійного оподаткування за місцем виплати доходів не утримується податок із сум доходів громадян, які підтвердили сплату податку платіжним повідомленням податкового органу про сплату авансових платежів прибуткового податку, а також громадян, які є суб’єктами підприємницької діяльності та підтвердили це оригіналом свідоцтва про державну реєстрацію, платіжним повідомленням податкового органу про сплату авансових платежів прибуткового податку, патентом про сплату фіксованого податку або Свідоцтвом про сплату єдиного податку. Якщо громадяни, які виконують роботи на підставі договорів підряду та інших договорів цивільно-правового характеру, при укладанні договорів не пред’являють зазначених документів, то з доходів, які виплачуються громадянам за виконані роботи (надані послуги), підприємства, установи, організації та фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності утримують прибутковий податок за ставкою 20 відсотків, оскільки підстав для неутримання податку у підприємства в такому разі немає.
Утримані за місцем виплати доходів суми прибуткового податку податкові органи зараховують у рахунок податкових зобов’язань громадян при проведенні річних перерахунків на підставі поданої декларації.
Підприємства, установи, організації та фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності, які виплачують доходи громадянам не за місцем основної роботи, зобов’язані у строки, визначені законом для місячного звітного періоду, на який припадає виплата (протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця, тобто не пізніше 20 числа наступного місяця), надіслати до податкового органу за місцем проживання таких громадян довідку за ф. № 2, копія якої залишається на підприємстві, з повідомленням про вручення. Довідка за ф. № 2 реєструється в журналі вихідної кореспонденції підприємства.
Податкові органи використовують ці відомості для перевірки поданих громадянами декларацій та обчислення сукупної річної суми податку. При проведенні річних перерахунків прибуткового податку за 2002 р. підприємства, установи, організації та фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності можуть скористатися роз’ясненнями з окремих питань, наданими в спеціальних та інших випусках «Вісника».

Зінаїда МОРОЗ,
заступник начальника Головного управління оподаткування
фізичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 1 січень 2003 року