• Відчуження майнового паю



Чи обкладаються прибутковим податком доходи, одержані громадянами внаслідок відчуження свого майнового паю, попередньо набутого ними при виході з колективного сільськогосподарського підприємства?
(Новгородківська ДПІ, Кіровоградська обл.; Ковельська ПМК-22 Лтд, Волинська обл.)

Згідно зі ст. 7 Закону України від 14.02.92 р. № 2114-ХІІ «Про колективне сільськогосподарське підприємство» (зі змінами та доповненнями) об’єктами права колективної власності підприємства є земля, інші основні та оборотні засоби виробництва, грошові та майнові внески його членів, вироблена ними продукція, одержані доходи, майно, придбане на законних підставах. Об’єктами права власності підприємства є також частки у майні та прибутках міжгосподарських підприємств та об’єднань, учасником яких є підприємство.
Згідно зі ст. 9 цього Закону до пайового фонду майна членів підприємства включаються вартість основних виробничих i оборотних фондів, створених за рахунок діяльності підприємства, цінні папери, акції, гроші та відповідна частка від участі в діяльності інших підприємств i організацій.
Члену підприємства щорічно нараховується частина прибутку залежно від частки у пайовому фонді, яку за його бажанням може бути виплачено або зараховано у збільшення частки в пайовому фонді. Ці відносини регулюються статутом підприємства.
Пай є власністю члена підприємства. Право розпоряджатися своїм паєм за власним розсудом член підприємства набуває після припинення членства в підприємстві. Пай може успадковуватися відповідно до цивільного законодавства України та статуту підприємства.
Вартість майнового паю, на який має право громадянин при його виході із членів колективного сільськогосподарського підприємства, не включається до сукупного оподатковуваного доходу громадянина й не підлягає обкладанню прибутковим податком з громадян.
Щороку нараховувана члену підприємства частина прибутку залежно від його частки в пайовому фонді, яку за його бажанням може бути виплачено або зараховано у збільшення частки в пайовому фонді, обкладається прибутковим податком з громадян на загальних підставах.
Указом Президента України від 03.12.99 р. № 1529/99 «Про невідкладні заходи щодо прискорення реформування аграрного сектора економіки», прийнятим з метою забезпечення реалізації державної аграрної політики, прискорення реформування та розвитку аграрного сектора економіки на засадах приватної власності, передбачено забезпечення всім членам колективних сільськогосподарських підприємств права вільного виходу з цих підприємств із земельними частками (паями) i майновими паями та створення на їх основі приватних (приватно-орендних) підприємств, селянських (фермерських) господарств, господарських товариств, сільськогосподарських кооперативів, інших суб’єктів господарювання, заснованих на приватній власності (далі — приватні формування).
У разі виходу громадянина з приватного формування та одержання ним його майнового паю, внесеного під час створення цього приватного формування, вартість майнового паю також не включається до сукупного оподатковуваного доходу такого громадянина.
Частина прибутку приватного формування, яку було нараховано на майновий пай громадянина й виплачено йому як у грошовій, так i в натуральній формі, підлягає обкладанню прибутковим податком з громадян залежно від того, за основним чи не основним місцем роботи провадиться її виплата.
У разі відчуження (купівлі-продажу) майнового паю обкладанню прибутковим податком підлягає дохід, одержаний громадянином у вигляді різниці між сумою, за якою було відчужено майновий пай, i вартістю майнового паю, на який він мав право, виходячи із членів колективного сільськогосподарського підприємства.
Відповідно до пп. «е» п. 1 ст. 5 Декрету Кабінету Міністрів України від 26.12.92 р. № 13-92 «Про прибутковий податок з громадян» (зі змінами та доповненнями, далі — Декрет № 13-92) до сукупного оподатковуваного доходу, одержаного громадянами в період, за який здійснюється оподаткування, не включаються суми, одержувані в результаті відчуження майна, що належить громадянам на правах власності, за нотаріальне посвідчення або за операції з відчуження якого сплачується державне мито чи плата за вчинення нотаріальних дій, крім доходів, одержуваних від реалізації продукції та іншого майна в результаті здійснення ними підприємницької діяльності.
У разі нотаріального посвідчення угод з відчуження (за згодою сторін) належного громадянину майна, зокрема майнового паю, державне мито сплачується в порядку i розмірі, визначених у п. 3 ст. 3 Декрету Кабінету Міністрів України від 21.01.93 р. № 7-93 «Про державне мито». Плата за вчинення нотаріальної дії приватним нотаріусом сплачується за домовленістю між нотаріусом i клієнтом.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування фізичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 1 січень 2003 року