• Землі населених пунктів



Підприємству для здійснення виду економічної діяльності в галузі промисловості надано земельну ділянку, розташовану в межах населеного пункту, грошову оцінку якої проведено. За якими ставками необхідно справляти земельний податок, оскільки Земельним кодексом України (у новій редакції) такої категорії земель, як землі населених пунктів, не визначено?
(Підприємство «Вінницький консервний завод»)

Статтею 23 Закону № 2535-ХІІ встановлено, що грошова оцінка земельних ділянок провадиться органами Держкомзему України за методикою, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 23.03.95 р. № 213 «Про методику грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів».
Дані нормативної грошової оцінки земель населених пунктів та сільськогосподарських угідь використовуються безпосередньо для справляння плати за землю, оскільки Законом № 2535-ХІІ передбачено справляння земельного податку за ставками у відсотках від грошової оцінки земель (крім частини другої ст. 7 зазначеного Закону).
Грошова оцінка конкретної земельної ділянки визначається управлінням земельних ресурсів (надається довідка), виходячи з добутку вартості 1 м2 земель певного функціонального використання для економіко-планувальної зони, локальних коефіцієнтів її площі та встановленої індексації грошової оцінки земель за відповідний рік.
Оскільки підприємство розташовано в межах населеного пункту, грошову оцінку земель якого проведено, а також враховуючи те, що підприємству було надано для здійснення відповідного виду економічної діяльності в галузі промисловості земельну ділянку, яка належить до категорії земель промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики та іншого призначення, то земельний податок повинен справлятися згідно з частиною першою ст. 7 Закону № 2535-ХІІ за ставкою 1% грошової оцінки земельної ділянки.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 1 січень 2003 року