Чи повинні військові частини, які займаються господарською діяльністю обліковуватися у державній податковій інспекції як платники податків та чи повинні сплачувати податок на прибуток та податок на додану вартість від власної господарської діяльності ? Головний бухгалтер військової частини у м. Києві

Відповідь:
Статтею 4 Закону України від 21.09.1999 р. № 1076-ХIV “Про господарську діяльність у Збройних Силах України” встановлено, що порядок реєстрації військових частин як суб’єктів господарської діяльності у Збройних Силах України визначається Кабінетом Міністрів України.

Порядок реєстрації військових частин як суб’єктів господарської діяльності у Збройних Силах затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 31.05.2000 р. № 749.

Пунктом 6 цього Порядку передбачено, що військова частина у десятиденний термін з моменту одержання від Міністерства оборони свідоцтва про реєстрацію військової частини як суб’єкта господарської діяльності у Збройних Силах, інформує про свою реєстрацію податковий орган за своїм місцезнаходженням.

З метою приведення Інструкції про порядок обліку платників податків, затвердженої наказом ДПА України 19.02.98 р. № 80, у відповідність з Постановою № 749 та для забезпечення податкового обліку військових частин, закладів, установ та організацій Збройних сил, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, наказом ДПА України від 05.07.2000р.№361 внесено зміни до інструкції в частині терміну реєстрації військових частин.

Платниками податку на прибуток згідно зі ст. 2 Закону України від 22.05.97 р № 283/97-ВРПро оподаткування прибутку підприємств” є суб’єкти підприємницької діяльності, бюджетні, громадські та інші підприємства, установи та організації, які здійснюють діяльність, спрямовану на отримання прибутку як на території України, так і за її межами.

Абзацом “а” підпункту 7.11.1 пункту 7.11 статті 7 вищевказаного Закону установлено, що до неприбуткових установ і організацій відносяться органи державної влади України, органи місцевого самоврядування та створені ними установи або організації, що утримуються за рахунок коштів відповідних бюджетів.

Від оподаткування звільняються доходи таких неприбуткових організацій, отримані у вигляді:

коштів або майна, які надходять безоплатно або у вигляді безповоротної фінансової допомоги чи добровільних пожертвувань;

пасивних доходів;

коштів або майна, які надходять до таких неприбуткових організацій, як компенсація вартості отриманих державних послуг.

Оскільки Законом України “Про оподаткування прибутку підприємств” визначено доходи, що звільняються від оподаткування у бюджетних установ, які зареєстровані як неприбуткові установи й організації, то інші власні надходження таких установ вважаються доходом від проведення госпрозрахункової діяльності й оподатковуються в загальновстановленому порядку.

Порядок оподаткування зазначених доходів установлено пп. 7.11.9 п. 7.11 ст. 7 Закону України “Про оподаткування прибутку підприємств”, а саме: податок на прибуток, який визначається як сума доходів, отриманих з інших джерел, зменшена на суму витрат, пов’язаних з отриманням таких доходів, але не вище від суми таких доходів.

Платником податку на додану вартість згідно з вимогами статті 2 Закону України від 03.04.97 р. № 168/97-ВР “Про податок на додану вартість” (із урахуванням внесених змін і доповнень) та пункту 14 Указу Президента України від 07.08.98 р. № 857/98 “Про деякі зміни в оподаткуванні” є особа, обсяг оподатковуваних операцій з продажу товарів (робіт, послуг) якої протягом будь-якого періоду з останніх дванадцяти календарних місяців перевищував 600 (з 14.09.2000 р. - 3600) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Особи, які підпадають під дане визначення згідно із п. 9.3 ст. 9 цього Закону, зобов’язані зареєструватись як платники податку за місцем їх знаходження в податковому органі. Заява про реєстрацію особи як платника податку на додану вартість подається органу державної податкової служби не пізніше двадцятого календарного дня після закінчення місяця, в якому був досягнутий зазначений обсяг оподаткованих операцій. Якщо особа у зазначений строк не подала заяву про реєстрацію, вона несе відповідальність, установлену статтею 15 вказаного Указу.

Підготовлено Головним управлінням масово-роз’яснювальної роботи ДПА України

Использована информация с сайта Государственной налоговой администрации - www.sta.gov.ua