• Виправлення помилок



Чи потрібно подавати уточнену декларацію у разі самостійного виправлення помилок? Чи нараховуються в цьому випадку фінансові санкції?

Необхідність подання уточненої декларації з ПДВ у випадку самостійного виявлення помилки та нарахування штрафу у разі виявлення факту заниження податкового зобов’язання передбачено п. 5.1 ст. 5 та п. 17.2 ст. 17 Закону України від 21.12.2000 р. № 2181-III «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами».
У пп. 4.4.3 п. 4 Порядку заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПА України від 30.05.97 р. № 166 (зі змінами та доповненнями), зазначено, що разом з уточненою декларацією платником податків подається Довідка про суми ПДВ, які збільшують або зменшують податкові зобов’язання звітного періоду в результаті виправлення самостійно виявленої помилки, допущеної в попередніх звітних періодах.
Якщо у зв’язку з виправленням помилки, допущеної в попередніх звітних періодах, виявлено заниження податкового зобов’язання (заповнюється рядок З Довідки), то платник самостійно нараховує та сплачує штраф у розмірі 10% суми такого зобов’язання (сума штрафу зазначається в рядку 6 Довідки).
Оскільки податкові зобов’язання відповідно до чинного законодавства визначаються платником у деклараціях за кожний звітний період (місяць або квартал), то й уточнені декларації у разі встановлення помилок подаються платником за кожний відповідний звітний період. При цьому штрафні санкції у разі встановлення заниження податкового зобов’язання також нараховуються за кожний звітний період незалежно від підсумків задекларованого значення (від’ємного чи позитивного) суми розрахунків з бюджетом з ПДВ за попередні або наступні звітні періоди.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України