• Платник збору



Юридична особа — суб’єкт підприємницької діяльності, платник єдиного податку здійснює торгівлю алкогольними напоями та пивом. Чи є такий суб’єкт підприємницької діяльності платником збору на розвиток виноградарства, садівництва i хмелярства?
(С. Остапенко, Чернігівська обл.)

Відповідно до постанови № 2152 об’єктом обкладання збором є виручка, одержана на кожному етапі реалізації в оптово-роздрібній мережі та у мережі громадського харчування алкогольних напоїв та пива, що включається в суму торговельного обороту. Тобто платниками збору є суб’єкти підприємницької діяльності (крім виробників), які здійснюють реалізацію алкогольних напоїв та пива, незалежно від джерела придбання продукції.
Листом ДПА України від 11.08.99 р. № 11820/7/16-2317 визначено, що у разі коли підприємство-виробник має фірмовий магазин, який не є суб’єктом підприємницької діяльності, то такий магазин є відокремленим підрозділом юридичної особи (підприємства-виробника) i відповідно до Інструкції про порядок обліку платників податків, затвердженої наказом ДПА України від 19.02.98 p. № 80 (у редакції наказу ДПА України від 17.11.98 p. № 552), є платником податків, у тому числі платником збору.
Зазначене не розповсюджується на фірмові магазини, які є підрозділами підприємства-виробника, але не мають банківських рахунків, не ведуть окремий бухгалтерський облік своєї діяльності, не складають окремий баланс. У разі реалізації алкогольних напоїв та пива через такі магазини платником збору є підприємство-виробник.
Податкові зобов’язання щодо сплати збору на розвиток виноградарства, садівництва i хмелярства виникають з моменту отримання коштів за реалізовані алкогольні напої та пиво.
У разі реалізації продукції за попередньою оплатою податкові зобов’язання виникають з дати фактичного відвантаження оплаченої продукції.
Якщо підприємство займається реалізацією широкого асортименту продукції, тобто крім алкогольних напоїв та/або пива реалізує іншу продукцію, то у такому разі на алкогольні напої та пиво повинні виписуватися окремі накладні, а покупець за отримані товари повинен перераховувати продавцю кошти окремими платіжними дорученнями: одним — за алкогольні напої та пиво, другим — за інші придбані товари.
Відповідно до ст. 7 Указу Президента України від 28.06.99 p. № 746/99 «Про внесення змін до Указу Президента України від 03.04.98 p. № 727 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» збір на розвиток виноградарства, садівництва i хмелярства не входить до переліку податків, які не повинні сплачувати платники єдиного податку. Тому в разі реалізації суб’єктами малого підприємництва алкогольних напоїв та пива вони є платниками збору на загальних підставах.

Консультують фахівці Департаменту з питань адміністрування акцизного збору i контролю за виробництвом та обігом підакцизних товарів ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 2 січень 2003 року