• Бартерна операція



Приватне підприємство уклало з хлібозаводом дві угоди купівлі-продажу: про продаж борошна підприємством хлібозаводу та про продаж хлібобулочних виробів хлібозаводом підприємству. Розрахунки з оплати здійснюються взаємозаліком шляхом щомісячного підписання хлібозаводом та підприємством протоколів взаємних вимог. Чи є така операція бартерною?
(ПП «Парус», м. Дніпропетровськ)

Відповідно до п. 1.19 ст. 1 Закону № 334/94-ВР господарська операція, що передбачає проведення розрахунків за товари (роботи, послуги) у будь-якій формі, іншій, ніж грошова, включаючи будь-які види заліку та погашення взаємної заборгованості, в результаті яких не передбачається зарахування коштів на рахунки продавця для компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг), є бартером (товарним обміном).
Отже, операція, зазначена у запитанні, є бартерною, оскільки розрахунки за товари провадяться не у грошовій формі, а шляхом погашення взаємної заборгованості.
У декларації про прибуток підприємства доходи та витрати за товарообмінною операцією слід відображати відповідно до пп. 3.1.2 п. 3 Порядку складання декларації про прибуток підприємства, затвердженого наказом ДПА України від 08.07.97 р. № 214
(у редакції наказу ДПА України від 21.01.98 р. № 37).
Платник податку щокварталу разом із декларацією про прибуток підприємства подає до податкового органу розрахунок фінансових результатів за товарообмінними операціями за формою додатка «С».

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 3 січень 2003 року