• Право прийняття рішення



Який орган i на підставі чого має право застосовувати штрафні (фінансові) санкції за провадження господарської діяльності без ліцензії?

Відповідно до ст. 22 Закону України від 01.06.2000 р. № 1775-III «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» за порушення норм цього Закону до суб’єктів господарювання за провадження господарської діяльності без ліцензії застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів у розмірах, установлених законом.
Рішення про стягнення штрафів приймає орган, на який згідно з чинним законодавством покладено функції контролю за наявністю ліцензій.
Статтею 16 Закону України від 19.12.95 р. № 481 «Про державне регулювання виробництва i обігу спирту етилового, коньячного i плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (далі — Закон № 481) визначено, що контроль за дотриманням норм цього Закону здійснюють органи, які видають ліцензії, а також інші органи в межах компетенції, визначеної законами України.
Згідно з Указом Президента України від 11.07.2001 р. № 510 «Про посилення державного контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» та постановою Кабінету Міністрів України від 07.08.2001 р. № 940 «Про заходи щодо посилення державного контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробів та справляння акцизного збору» до переліку органів ліцензування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.11.2000 р. № 1698 «Про затвердження органів ліцензування», включено Департамент з питань адміністрування акцизного збору i контролю за виробництвом та обігом підакцизних товарів Державної податкової адміністрації України. Департамент утворено у складі Державної податкової адміністрації як самостійний підрозділ з правами юридичної особи та у складі державних податкових адміністрацій в АР Крим, областях, мм. Києві та Севастополі.
Таким чином, враховуючи те, що Департамент з питань адміністрування акцизного збору i контролю за виробництвом та обігом підакцизних товарів є структурним підрозділом Державної податкової адміністрації, то у разі здійснення діяльності без відповідної ліцензії в порушення вимог Закону № 481 керівник органу державної податкової служби правомірно приймає рішення про застосування штрафних (фінансових) санкцій за порушення вимог цього Закону.

Консультують фахівці Головного управління податкового аудиту та валютного контролю ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 3 січень 2003 року