• Довідка про наявність у платника податків суми податкового боргу перед бюджетом



За результатами документальної перевірки підприємству донараховано податкові зобов’язання, про що зазначено у податковому рішенні-повідомленні. Підприємство звернулося до податкового органу зі скаргою про перегляд цього рішення відповідно до Закону № 2181-III. Чи може податковий орган відмовити підприємству в наданні довідки про відсутність податкової заборгованості?

Інструкцією про порядок ведення органами державної податкової служби оперативного обліку податків i зборів (обов’язкових платежів) до бюджетів та до державних цільових фондів, затвердженою наказом ДПА України від 03.09.2001 р. № 342, зареєстрованим у Мін’юсті України 18.10.2001 р. за № 887/6078, передбачено, що за заявою платника довідка про наявність у платника податків перед бюджетом суми податкового боргу (для отримання ліцензії, кредиту в банках тощо) формується підрозділами стягнення податкового боргу за даними карток особових рахунків.
Тобто достатньою підставою для отримання довідки про наявність у платника податків суми податкового боргу перед бюджетом є наявність письмового звернення такого платника до державного податкового органу за місцем його реєстрації.
Таким чином, за наявності всіх необхідних підстав податковий орган не має права відмовити платнику податків в отриманні відповідної довідки.

Консультують фахівці Головного управління стягнення податкового боргу ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 3 січень 2003 року