• Виникнення права податкової застави



Податкова інспекція зареєструвала податкову заставу на підставі того, що підприємство має розстрочку сплати податкового боргу. Підприємство своєчасно сплачує розстрочені суми i поточні платежі. Але податкова інспекція відмовляється скасувати податкову заставу, незважаючи на те, що розстрочку не включено до переліку випадків виникнення права податкової застави. Чи відповідають чинному законодавству дії податкової інспекції?

Відповідно до ст. 8 Закону № 2181-III право податкової застави виникає у разі несвоєчасної сплати податкових зобов’язань як самостійно визначених платником у податковій декларації, так i нарахованих контролюючим органом.
Згідно зі ст. 1 Закону № 2181-III несвоєчасно сплачене податкове зобов’язання вважається податковим боргом.
Таким чином, у цьому разі податкова застава виникла не на підставі розстрочення, а за наявності несвоєчасно сплачених сум податкових зобов’язань.
При цьому Законом № 2181-III визначено, що процедура розстрочення податкової заборгованості передбачає лише перенесення термінів сплати недоїмки i не скасовує обов’язку платника податків погасити борги перед бюджетом.
Таким чином, податкові органи не мають законодавчих підстав для скасування податкової застави до повного погашення боргів перед бюджетом.

Консультують фахівці Головного управління стягнення податкового боргу ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 3 січень 2003 року