Порядок заповнення громадянами Декларації про доходи



Усі громадяни, що проживають в Україні більше 183 днів протягом календарного року, крім тих, які одержували доходи лише за місцем основної роботи, щороку подають або надсилають поштою до податкових інспекцій за місцем проживання Декларацію про суму сукупного доходу, одержаного як за основним, так i не за основним місцем роботи, та про свій майновий стан за минулий рік (далі — Декларація про доходи).
Слід зазначити, що з кожним роком зростає свідомість громадян щодо необхідності декларування отриманих доходів. Подання декларації дає можливість повернути громадянам зайво сплачені в календарному звітному році суми прибуткового податку за результатами перерахунку, проведеного податковим органом.
Порядок оподаткування доходів громадян в Україні та порядок подання ними декларацій визначено Декретом Кабінету Міністрів України від 26.12.92 р. № 13-92 «Про прибутковий податок з громадян» (зі змінами та доповненнями, далі — Декрет), яким з 1 січня 1993 р. було запроваджено єдиний принцип оподаткування доходів громадян на підставі обчислення прибуткового податку з їх сукупної річної суми.
Платниками прибуткового податку є фізичні особи незалежно від віку, громадянства, статі, раси, національності, сімейного, соціального i майнового стану, приналежності до громадських організацій та політичних партій, ставлення до релігії. Доходи неповнолітніх громадян оподатковуються на загальних підставах.
Декрет зобов’язує громадян, які отримують доходи не за місцем основної роботи, вести протягом року як облік доходів, так i облік витрат, безпосередньо пов’язаних з одержанням цих доходів.
Форму книги обліку наведено в додатку 4 до Інструкції про прибутковий податок з громадян.

  Додаток 4
до Інструкції
про прибутковий податок
з громадян

Книга обліку
доходів, отриманих платником прибуткового податку
протягом 2002 календарного року


Місяць Від кого
отримано
дохід і за що
Нараховано
доходу
Сума пільг і витрат,
безпосередньо пов’язаних
з одержанням доходів
Оподатковуваний
дохід

Сплачено
(утримано)
податку

1 2 3 4 5 6


Дані обліку доходів i витрат є підставою для заповнення громадянами Декларації про доходи.
Подання Декларації про доходи — це i можливість легалізації громадянами своїх доходів шляхом добровільної сплати податку.
Згідно з Декретом подавати Декларацію про доходи зобов’язані як громадяни, що мають постійне місце проживання в Україні (проживають більше 183 днів протягом календарного року), крім тих, які одержували доходи лише за місцем основної роботи, так i ті громадяни, які протягом календарного року не мали місця основної роботи, але одержували доходи з різних джерел як в Україні, так i за її межами. Зокрема, які протягом 2002 р.:
здійснювали операції з купівлі-продажу акцій та інших корпоративних прав незалежно від того, здійснювалися ці операції за основним чи не за основним місцем роботи;
одержували несистематичні доходи від здавання вторинної сировини;
одержували допомогу, призи (подарунки), що перевищують установлений розмір прожиткового мінімуму на одну працездатну особу;
одержували доходи від продажу лому дорогоцінних металів;
одержували авторську винагороду (гонорари) та виплати;
одержували доходи від передачі в оренду (строкове володіння й користування) майна, прав на використання об’єктів інтелектуальної власності;
одержували доходи у вигляді додаткових благ та будь-які інші виплати у грошовій або натуральній формі.
Термін подання Декларації про доходи — з 1 січня до 1 квітня, останній день її подання — 31 березня 2003 р. Поштове відправлення теж має бути відправлене у зазначені терміни.
При особистому поданні декларації датою подання вважається день її прийняття в державній податковій інспекції, а при надсиланні поштою — дата відправлення на штампі відділення зв’язку.
Термін подання декларації може бути продовжено керівником податкового органу. Порядок продовження граничних термінів подання декларацій визначено наказом ДПА України від 19.03.2001 р. № 13.
Бланк Декларації про доходи (ф. № 1) громадяни отримують у податковій інспекції безкоштовно.
Декларації про доходи у зазначений термін подають також ті громадяни України, які, маючи в 2002 р. постійне місце проживання в Україні, поряд з доходами із джерел в Україні (як за основним, так i не за основним місцем роботи) одержували доходи з-за меж (за межами) України.

Громадяни, які одержували протягом 2002 р. доходи тільки за місцем основної роботи (за умови ведення в цьому місці трудової книжки i здійснення відрахувань до Фонду соціального страхування) Декларацію про доходи не подають.


Слід ураховувати, що у разі коли платник податку самостійно виявляє помилки, що містяться в раніше поданій ним податковій декларації, такий платник податку подає нову податкову декларацію, що містить виправлені помилки.
Органи державної податкової служби здійснюють перевірку правильності заповнення декларації та проводять протягом двох календарних місяців, наступних за місяцем, в якому подано декларацію, перерахунки прибуткового податку.
У разі надлишкової сплати після проведення перерахунку прибуткового податку за сукупним річним доходом переплата повертається громадянам у встановлений чинним законодавством термін.
Додатково нараховані за остаточними розрахунками суми податку підлягають сплаті не пізніше одного місяця з дня одержання податкового повідомлення податкового органу.
За неподання або несвоєчасне подання Декларації про доходи чи включення до декларації викривлених даних Законом України «Про державну податкову службу в Україні» передбачено адміністративну відповідальність у вигляді штрафу від одного до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 до 85 грн.).
Якщо протягом року громадяни, які зобов’язані подати декларацію, не вели обліку доходів, одержаних поза місцем основної роботи, то для одержання відомостей, необхідних для заповнення декларації, вони можуть звернутися до бухгалтерії тих організацій, підприємств, де одержували доходи.
Бухгалтерія зобов’язана видати їм довідку за ф. № 3 про виплачені доходи та утриманий податок. Якщо протягом 2002 р. відбулася зміна місця основної роботи, бухгалтерія за новим місцем роботи у довідці за ф. № 3 зазначає сукупний дохід, одержаний з початку року, включаючи доходи за місцем попередньої роботи. Аналогічна довідка видається на вимогу працівника, який працює у фізичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності як за місцем основної роботи.
Форму довідки наведено в додатку 3 до Інструкції про прибутковий податок з громадян.
Бланк Декларації про доходи (ф. № 1) складається з чотирьох розділів.
У розділі 1 Декларації про доходи вказується ідентифікаційний номер, який у разі відсутності присвоюється податковою інспекцією за заявою громадянина, відомості про громадянина, котрий подає декларацію (прізвище, ім’я, по батькові, місце фактичного проживання, робочий та домашній телефони), та про всі види доходів, одержаних цим громадянином протягом 2002 р., про суми витрат, безпосередньо пов’язаних з їх одержанням, а також суми утриманого прибуткового податку.
У пункті 1.1 «Доходи, одержані ЗА МІСЦЕМ ОСНОВНОЇ РОБОТИ» розділу 1 Декларації про доходи зазначаються: місце основної роботи, де зберігається трудова книжка громадянина, прізвище, ім’я, по батькові та (або) ідентифікаційний номер фізичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності; відомості про доходи, одержані за місцем основної роботи; період, протягом якого вони отримувалися; суми утриманого з цих доходів прибуткового податку. Доходами громадянина, одержаними за місцем основної роботи, вважаються доходи, одержані від підприємств, установ, організацій усіх форм власності, а також від фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності, з якими громадянин має трудові відносини, оформлені веденням трудової книжки i здійсненням відрахувань до Фонду соціального страхування. До доходів громадян, одержаних за місцем основної роботи, прирівнюються доходи, отримані за місцем служби, навчання.
Пункт 1.1 заповнюється на підставі даних ф. № 3. Якщо ф. № 3 з попереднього місця роботи не подавалася громадянином до наступного місця роботи, він повинен одержати ф. № 3 з усіх підприємств (фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності), де він працював протягом 2002 р. як за місцем основної роботи.
У графі 1 таблиці пункту 1.1 зазначається повне найменування підприємства, установи, організації та їх код за ЄДРПОУ або прізвище фізичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності та її ідентифікаційний номер, з якими укладено трудовий договір на використання праці громадянина в 2002 р., i їх поштова адреса. Якщо протягом року було кілька місць основної роботи, то у графі 1 перелічуються всі. У графі 3 зазначається сума нарахованого працівникові у 2002 р. оподатковуваного доходу на конкретному підприємстві, в установі, організації, у фізичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності. До річного сукупного оподатковуваного доходу включаються доходи, одержані як готівкою, так i в натуральній формі. У графі 4 зазначається сума утриманого прибуткового податку з доходів, зазначених у графі 3, за даними проведеного підприємством, установою, організацією, фізичною особою — суб’єктом підприємницької діяльності річного перерахунку за сукупним оподатковуваним доходом працівника. При заповненні пункту 1.1 окремим рядком зазначаються сума наданих громадянину допомоги, подарунка (призу), дата їх надання (нарахування).
(Довідково: Необхідність зазначення окремим рядком суми наданих громадянину допомоги, подарунка (призу) пояснюється тим, що Верховною Радою України було прийнято Закон України від 26.04.2001 р. № 2405-III «Про внесення змін до статті 5 Декрету Кабінету Міністрів України «Про прибутковий податок з громадян», згідно з яким починаючи з 19 травня 2001 р. до сукупного оподатковуваного доходу, одержаного громадянами в період, за який здійснюється оподаткування, не включаються суми допомоги, вартість подарунків (призів), що надаються один раз на календарний рік у межах розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом на працездатну особу, за рахунок юридичних, фізичних осіб та громадських організацій (п. 1 ст. 5 Декрету)).
У пункті 1.2 «Доходи, одержані в інших місцях НЕ ЗА МІСЦЕМ ОСНОВНОЇ РОБОТИ» розділу 1 Декларації про доходи відображаються доходи, одержані не за місцем основної роботи (від виконання робіт за сумісництвом, за договорами цивільно-правового характеру, в тому числі від продажу рухомого й нерухомого майна, авторські винагороди, доходи у вигляді допомоги, призів (подарунків), доходи, одержані як у грошовій, так i натуральній формі від здавання в оренду земельної частки (паю)), i суми утриманого з цих доходів прибуткового податку.
Окремим рядком зазначається сума сплачених з цих доходів внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття.
У графі 1 таблиці пункту 1.2 повідомляється повне найменування підприємства, установи, організації, поштова адреса та код за ЄДРПОУ. Якщо доходи одержано від фізичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності, зазначаються її прізвище, ім’я, по батькові, місце здійснення діяльності, її ідентифікаційний номер. Під найменуванням підприємства зазначається, за що саме отримано дохід (наприклад, проценти за ощадними сертифікатами на пред’явника, гонорар за публікування статті, робота за сумісництвом), у графі 3 — нарахована сума цього доходу, а у графі 4 — прибутковий податок, який було утримано з цього доходу, у разі його утримання.
Окремим рядком зазначаються суми отриманої не за місцем основної роботи допомоги (подарунка, призу) та дата їх одержання, суми нецільової благодійної допомоги, одержаної від благодійних організацій.
Для заповнення таблиці в пункті 1.2 громадяни використовують дані книги обліку доходів i витрат (ф. № 4 ), яку, в разі отримання доходів не за місцем основної роботи, вони ведуть протягом звітного календарного року.
З доходів, зазначених у цьому пункті, прибутковий податок протягом року утримувався підприємствами, установами, організаціями i фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності, які здійснювали їх виплату громадянам, за ставкою 20 відсотків, як це встановлено п. 3 ст. 7 Декрету. Про проведені протягом року виплати й утриманий з цих виплат прибутковий податок підприємства, установи, організації i фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності повідомляли за встановленою формою (ф. № 2) податкові органи за місцем проживання громадян, які їх отримували.
У пункті 1.3 «Доходи, одержані від ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ, приватної нотаріальної, адвокатської та іншої незалежної професійної діяльності» розділу 1 Декларації про доходи відображаються доходи, одержані в разі здійснення зазначених видів діяльності, а також іншої незалежної професійної діяльності, та інші доходи, оподаткування яких провадиться податковими органами (наприклад, від продажу акцій, від здавання в оренду власного майна (рухомого i нерухомого), від посередницької діяльності, від заготівлі вторинної сировини).
У пункті 1.4 «Доходи, одержані за кордоном або з іноземних держав» розділу 1 Декларації про доходи відображаються доходи, одержані під час перебування громадян за кордоном, або доходи, які надійшли з іноземних держав.
У графі 1 таблиці пункту 1.4 зазначається найменування країни, в якій або з якої одержано дохід, а також місто i назва організації, що його виплатила, у графі 2 — місяць, в якому одержано дохід, а у графі 3 — сума у валюті його одержання (євро, долар, тощо).
Доходи, одержані в іноземній валюті, перераховуються у валюті України за курсом Нацбанку України, встановленим на дату одержання доходу (ст. 2 Декрету). Сума перерахованого у валюті України доходу зазначається у графі 4 таблиці.
Для зарахування сплачених за межами України сум податку з одержуваних доходів необхідна наявність письмового підтвердження податковим органом відповідної іноземної держави факту сплати (утримання) податку у розмірі, що не перевищує суми податку, яка підлягає сплаті відповідно до законодавства України.
У разі якщо платник має таке письмове підтвердження (завірене податковим органом відповідної іноземної держави, звідки (в якій) одержано дохід), у графі 3 таблиці зазначається сума одержаного доходу.
У графі 5 відображається сума сплаченого (утриманого) податку у валюті одержання доходу.
Про подання письмового підтвердження сплати податку в іншій країні робиться відповідний запис після таблиці.
У графі 6 вказується еквівалент податку, зазначеного в графі 5, обчислений у гривнях за курсом Нацбанку України, встановленим на дату одержання доходу в іноземній валюті.
Розділ 2 Декларації про доходи містить відомості про розміри доходів, які слід виключити із сукупного річного доходу, зазначеного в розділі 1 Декларації.
Пільги у вигляді виключення з оподатковуваного річного доходу проводяться за кожний повний місяць незалежно від кількості джерел надходження доходу.
Право на пільгу обов’язково має бути підтверджено відповідними документами (наприклад, посвідченням установленого зразка для осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, посвідченням учасника війни, посвідченням інваліда).
У пункті 2.1 цього розділу зазначається кількість неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на виключення з сукупного оподатковуваного доходу яких має право громадянин.
Сума вирахувань, яку необхідно зазначити
в пункті 2.1 розділу 2, визначається множенням неоподатковуваного мінімуму доходів громадян у встановленому на сьогодні розмірі (17 грн. на місяць) на встановлений розмір пільги щодо сплати прибуткового податку, зменшений на один неоподатковуваний мінімум доходів громадян, який уже закладено до шкали ставок прогресивного оподаткування прибутковим податком доходів громадян, та помножений на відповідну кількість місяців.
У пункті 2.2 зазначається загальна сума пільги на дітей віком до 16 років, наданої громадянину. Зазначена пільга надається у вигляді зменшення сукупного оподатковуваного доходу на розмір установленого чинним законодавством неоподатковуваного мінімуму (17 грн.) одному з батьків на кожну дитину віком до 16 років, якщо місячний сукупний оподатковуваний дохід не перевищує розміру 10 мінімальних місячних заробітних плат. Загальний розмір пільги на дітей є сумою пільги, обчисленої по кожній дитині шляхом множення розміру неоподатковуваного мінімуму доходів громадян на кількість місяців, протягом яких у звітному році діяла ця пільга. Підставою для надання цієї пільги є свідоцтво про народження дитини.
Багатодітним громадянам, які мають трьох i більше дітей віком до 16 років, слід мати на увазі, що коли сукупний місячний оподатковуваний дохід не перевищує 10 мінімальних заробітних плат, то надається пільга на кожну дитину віком до 16 років, передбачена п. 2 ст. 6 Декрету. Потім сума прибуткового податку, розрахована за основною шкалою ставок, зменшується на 50 відсотків згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 23.06.93 р. № 470 «Про ставки оподаткування доходів працівників, зайнятих на підземних роботах у вугільній i гірничодобувній промисловості, та зменшення податку багатодітним сім’ям» (пп. «б» п. 1).
Багатодітним громадянам, які мають трьох i більше дітей віком до 16 років, доходи яких перевищують 10 мінімальних заробітних плат на місяць, сума прибуткового податку, розрахована за основною шкалою ставок прогресивного оподаткування доходів громадян, зменшується лише на 50 відсотків.
У разі якщо громадянин протягом звітного року має право на пільги з кількох підстав, йому надається одна за його вибором (як правило, найбільша).
Пільги щодо сплати прибуткового податку протягом календарного року надаються громадянам за місцем їх основної роботи, тому їх надання відображається у довідці за ф. № 3.
Для заповнення пункту 2.3 щодо виключення доходів, направлених на придбання акцій та інвестованих на реконструкцію i розширення виробництва, також використовуються дані довідки за ф. № 3.
У пункті 2.4 зазначаються суми, які було спрямовано громадянином до благодійних організацій. Зазначена в даному пункті сума не повинна перевищувати чотирьох відсотків від суми задекларованого сукупного оподатковуваного доходу за звітний рік. Виключення таких сум із річного сукупного оподатковуваного доходу громадянина провадиться на підставі документів, що підтверджують внесення таких сум до благодійних організацій (зокрема, платіжного доручення на безготівкове перерахування благодійних внесків, квитанції банку, відділення зв’язку, благодійної організації, довідки підприємства, де працює громадянин, про перерахування сум благодійних внесків із заробітної плати такого працівника).
Виключення з сукупного (валового) доходу сум доходу, одержаного громадянами протягом 2002 р. від продажу акцій, придбання яких підпадає під пільгу, встановлену пп. «з» п. 1 ст. 5 Декрету, провадиться за наявності документа, що підтверджує їх пільгове придбання.
Для підтвердження пільгового набуття громадянином акцій за майновий приватизаційний сертифікат він зобов’язаний надати документ, який підтверджує, що саме його приватизаційний сертифікат було використано у приватизації підприємства. Зазначеним документом може бути довідка, видана товариством покупців або фінансовим посередником, який акумулював кошти для наступної оплати за об’єкти приватизації. Аналогічна довідка може бути видана громадянину у разі придбання ним акцій за власні кошти, в межах їх пільгового придбання як працівником підприємства, що приватизується, або як особою, визначеною ст. 25 Закону України «Про приватизацію майна державних підприємств».
З метою компенсації громадянам втрат від знецінення їх грошових заощаджень в установах Ощадбанку України відповідно до Указу Президента України від 24.11.94 р. № 698/94 «Про компенсацію громадянам України втрат від знецінення грошових заощаджень в установах Ощадного банку України та Укрдержстраху» та постанови Кабінету Міністрів України
від 07.02.96 р. № 161 «Про порядок обігу сертифікатів, отриманих громадянами України як компенсацію втрат від знецінення грошових заощаджень в установах Ощадного банку та колишнього Укрдержстраху» на суму індексації, проведеної за всіма видами вкладів, договорів довгострокового страхування, суми сплачених страхових платежів на 02.01.92 р. таким громадянам видавалися компенсаційні сертифікати, які вони могли використати на придбання акцій (у тому числі на придбання акцій на пільгових умовах) акціонерних товариств, що створюються в процесі приватизації державного майна. Оскільки до сукупного оподатковуваного доходу не включаються лише доходи, одержані громадянами від відчуження акцій, набутих у процесі приватизації, зокрема на їх компенсаційні сертифікати, для підтвердження пільгового набуття громадянином акцій за компенсаційні сертифікати необхідно надати податковому органу копію документа установи Ощадбанку України чи Укрдержстраху про кількість отриманих таким громадянином компенсаційних сертифікатів як компенсацію втрат від знецінення грошових заощаджень у зазначених установах, що належали безпосередньо цьому громадянину.
При здійсненні громадянами операцій з купівлі-продажу акцій, набутих в іншому, ніж зазначено у пп. «з» п. 1 ст. 5 Декрету, порядку, до їхнього сукупного річного оподатковуваного доходу включається прибуток у вигляді різниці між доходом, отриманим від продажу таких акцій (інших корпоративних прав) протягом звітного року, та документально підтвердженими витратами на їх придбання, до яких, зокрема, відносяться суми заробітної плати, дивідендів, що направлялися на придбання акцій, вартості приватизаційних i компенсаційних сертифікатів, набутих громадянами в процесі купівлі-продажу, понесеними громадянами протягом звітного року або попередніх звітному років.
У пункті 2.5 розділу 2 Декларації про доходи відображаються кошти, внесені фізичними особами на власні рахунки учасників фонду банківського управління (далі — ФБУ) або на рахунки інших учасників ФБУ та юридичними особами на рахунки учасників ФБУ. Доходи нараховані та отримані учасниками ФБУ відповідно до Закону України від 07.02.2002 р. № 3044-III «Про внесення змін до Закону України «Про проведення експерименту в житловому будівництві на базі холдингової компанії «Київміськбуд», цільові виплати та додаткові пенсійні виплати учасникам ФБУ — згідно з договорами про цільові виплати та про додаткові пенсійні виплати (за винятком випадків, коли кошти зняті з рахунку учасника ФБУ з порушенням умов, викладених у Правилах ФБУ). Підставою для виключення таких внесків із сукупного оподатковуваного доходу громадян, які подають декларації, є виданий відділенням банку або відділенням зв’язку відповідний документ, що підтверджує внесення або перерахування коштів на рахунки учасника ФБУ, договір про пенсійні виплати.

У розділі 3 Декларації про доходи декларант зазначає дохід, з якого має бути обчислено прибутковий податок за 2002 р., та очікуваний сукупний оподатковуваний дохід, який планується отримати в наступному році.
Відомості, які будуть зазначені у пункті 3.1, обчислюються в такому порядку.
Визначається загальна сума сукупного доходу, яка складається з підсумків по графах З (Сума нарахованого доходу) пунктів 1.1 (Доходи, одержані мною за місцем основної роботи) i 1.2 (Доходи, одержані мною в інших місцях не за місцем основної роботи) та по графах 4 (Сума чистого доходу) пунктів 1.3 (Доходи, одержані мною від підприємницької діяльності, та інші доходи, оподаткування яких проводять податкові органи) i 1.4 (Доходи, які були мною одержані за кордоном або з іноземних держав) Декларації про доходи.
Із суми обчисленого таким чином сукупного доходу обчислюються суми витрат i вирахувань, зазначених у розділах 1 та 2.
Загальна сума вирахувань із сукупного доходу (валового доходу) визначається як підсумок відомостей, наведених в графі 3 пункту 1.3, та сум вирахувань, зазначених у розділі 2 Декларації.

У розділі 4 Декларації про доходи відображаються відомості про власність та земельні ділянки
(в тому числі про майно та земельні ділянки, що знаходяться за межами України), місце їх знаходження, вартість, площу, а також відомості про власні транспортні засоби (легкові, вантажні автомобілі, мотоцикли, моторні човни, літаки, яхти тощо), марку, модель, потужність двигуна.
Записи здійснюються на підставі відповідних документів.
Площа будинків (квартир) зазначається на підставі даних бюро технічної інвентаризації. Площа земельної ділянки зазначається на підставі документів (актів) про її відведення. Відомості про транспортні засоби записуються на підставі даних технічних паспортів.

Правильність зазначених у Декларації про доходи відомостей громадянин стверджує своїм підписом та ставить дату заповнення Декларації.


Виправлення відомостей, зазначених у декларації, не обумовлених підписом платника податку, не дозволяється.
Методичну допомогу щодо порядку заповнення Декларації про доходи громадяни можуть отримати у консультаційних пунктах та пунктах приймання декларацій. Зразок бланка декларації та порядок їх заповнення розміщено також на web-сайті ДПА України (http://www. sta. gov. ua) та web-сторінках регіональних податкових органів.
Слід зазначити, що одним із важливих чинників забезпечення своєчасності проведення перерахунків, покращання умов обслуговування платників податків, зняття напруженості у роботі податківців є своєчасність подання громадянами декларацій про доходи. Тому бажано декларувати свої доходи не наприкінці терміну подання декларації, а вже починаючи з січня, що сприятиме уникненню черг та збереже час платникам податків.

Володимир НЕСТЕРЕНКО,
старший державний податковий інспектор відділу організації
справляння податків з фізичних осіб Головного управління
оподаткування фізичних осіб ДПА України