Оперативний огляд


ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ
Законом від 16.01.2003 р. № 469-IV

внесла зміни до Закону України «Про податок на додану вартість».
Внесеними змінами доповнено п. 1.4 ст. 1 «продаж товарів», згідно з якими до продажу товарів відносяться операції з передачі майна орендодавцем (лізингодавцем) на баланс орендаря (лізингоотримувача) відповідно до договорів фінансової оренди (лізингу) або надання майна згідно з будь-якими іншими договорами, умови яких передбачають відстрочення оплати та передачу права власності на таке майно не пізніше дати останнього платежу.
Не належать до продажу операції з передачі товарів у межах договорів комісії (консигнації), поруки, доручення, схову (відповідального зберігання), довірчого управління, оперативної оренди (лізингу), інших цивільно-правових договорів, які не передбачають передачу права власності на такі товари іншій особі.
Із внесенням змін до ст. 3 не є об’єктом оподаткування ПДВ операції платників податку з оплати вартості послуг за договорами оперативної оренди.
Абзаци перший та другий пп. 3.2.2 п. 3.2 ст. 3 викладено у новій редакції.
Внесено зміни до статей четвертої та сьомої.
Закон набирає чинності з дня його опублікування (опубліковано в «Урядовому кур’єрі» 07.02.2003 р. № 24) і застосовується до правовідносин, що виникли за звітний період, який починається з 01.01.2003 р.

Законом від 16.01.2003 р. № 430-IV

внесла зміни до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України.
У Кримінальному кодексі України назву й абзац перший ст. 198 викладено в такій редакції:
«Стаття 198. Придбання, отримання, зберігання чи збут майна, одержаного злочинним шляхом
Заздалегідь не обіцяне придбання або отримання, зберігання чи збут майна, завідомо одержаного злочинним шляхом за відсутності ознак легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом».
У новій редакції викладено статті 209 та 306. Кодекс також доповнено ст. 2091.
Закон набирає чинності одночасно із набранням чинності Законом України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом», тобто 12.06.2003 р.

Постановою від 18.01.2003 р. № 74

створила Міжвідомчу координаційну раду з питань погашення кредиторської й дебіторської заборгованості суб'єктів господарювання та державного бюджету.
Центральним і місцевим органам виконавчої влади щокварталу необхідно надавати Міжвідомчій координаційній раді з питань погашення кредиторської й дебіторської заборгованості суб'єктів господарювання та державного бюджету інформацію про структуру та обсяги дебіторської і кредиторської заборгованості державних підприємств, що належать до сфери їх управління, та господарських товариств, у статутних фондах яких державі належить понад 50 відсотків акцій (часток, паїв) і повноваження з управління державними корпоративними правами яких передано зазначеним органам виконавчої влади.

Постановою від 18.01.2003 р. № 82

затвердила перелік окремих видів відходів як вторинної сировини, доходи заготівельних підприємств від продажу яких звільняються від оподаткування, а суми нарахованого податку на додану вартість, що підлягають сплаті до бюджету за операції з їх продажу, залишаються у розпорядженні заготівельних підприємств і використовуються ними на придбання матеріально-технічних ресурсів виробничого призначення.
До зазначеного переліку увійшли: макулатура, склобій, відходи полімерні, відходи гумові, у тому числі зношені шини, матеріали текстильні вторинні, відпрацьовані люмінесцентні лампи та інші відходи, що містять ртуть, відпрацьовані нафтопродукти.
Міністерству екології та природних ресурсів доручено разом з Міністерством фінансів і Державною податковою адміністрацією затвердити порядок визначення та обліку сум податку на додану вартість, які нараховуються заготівельними підприємствами за операції з продажу ними окремих видів відходів як вторинної сировини і залишаються у розпорядженні цих підприємств.
Визнано такою, що втратила чинність, постанову Кабінету Міністрів України від 03.08.2000 р. № 1197 «Про затвердження переліку окремих видів відходів як вторинної сировини, надання послуг із збирання та заготівлі яких звільняється від обкладення податком на додану вартість, а отримані доходи — від оподаткування».

Постановою від 29.01.2003 р. № 127

затвердила перелік нафтопереробних підприємств, що вироблятимуть бензини моторні сумішеві, та державних спиртових заводів, що вироблятимуть високооктанові кисневмісні добавки до бензинів.
Відповідні переліки затверджено згідно зі ст. 1 Закону України «Про ставки акцизного збору і ввізного мита на деякі товари (продукцію)».
Визнано такою, що втратила чинність, постанову Кабінету Міністрів України від 17.01.2000 р. № 47 «Про затвердження переліків нафтопереробних підприємств, що вироблятимуть бензини моторні сумішеві, та державних спиртових заводів, що вироблятимуть високооктанові кисневмісні домішки до бензинів».
Постанова набирає чинності з дня опублікування, крім абзацу другого п. 1, який набирає чинності з 01.01.2004 р.

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ І НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
постановою від 29.01.2003 р. № 140

затвердили Програми протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, на 2003 рік.
Основною метою цієї Програми є продовження роботи над створенням ефективної системи протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, усунення причин та умов, які спричинили застосування санкцій проти України.

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 6 лютий 2003 року