• Оподаткування операцій з передачі імпортованого природного газу



Який порядок оподаткування операцій з передачі імпортованого природного газу, якщо акт приймання-передачі від продавця до покупця датований 30.06.2002 р., акт приймання-передачі від покупця до споживача — 02.07.2002 р., хоча фактично газ спожито протягом червня?
(м. Київ)

Згідно з пп. 11.3.1 п. 11.3 ст. 11 Закону № 334/94-ВР датою збільшення валових доходів вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:
або дата зарахування коштів від покупця (замовника) на банківський рахунок платника податку в оплату товарів (робіт, послуг), що підлягають продажу, у разі продажу товарів (робіт, послуг) за готівку — дата її оприбуткування в касі платника податку;
або дата відвантаження товарів, а для робіт ( послуг) — дата фактичного надання результатів робіт (послуг) платником податку.
Оскільки у зазначеного платника при транспортуванні газу першою подією вважається відвантаження газу споживачам, i лише потім підприємство отримало за нього кошти від споживачів, то при визначенні дати виникнення валового доходу підприємство повинно виходити з події, яка сталася раніше, тобто з події відвантаження газу.
Щодо визначення дати збільшення валових витрат покупця, то такою датою згідно з пп. 11.2.1 п. 11.2 ст. 11 Закону № 334/94-ВР при придбанні природного газу вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:
або дата списання коштів з банківських рахунків платника податку на оплату товарів (робіт, послуг);
або дата оприбуткування платником податку товарів, а для робіт (послуг) — дата фактичного отримання платником податку результатів робіт (послуг).
Крім того, пп. 4.1.4 п. 4.1 ст. 4 Закону України від 21.12.2000 р. № 2181-III «Про порядок погашення податкових зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» передбачено, що податкові декларації подаються за базовий податковий (звітний) період, що дорівнює:
календарному місяцю (у тому числі при сплаті місячних авансових внесків) протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця;
календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі при сплаті квартальних або піврічних авансових внесків), — протягом 40 календарних днів, наступних за останнім днем звітного (податкового) кварталу (півріччя).
Враховуючи вищезазначене, підприємство повинно відобразити в податковому обліку податку на прибуток валові доходи i витрати за першою подією, незважаючи на затримку оформлення відповідних документів.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 8 лютий 2003 року