• Виробництво ювелірних виробів
з давальницької сировини замовника



Підприємство займається виробництвом ювелірних виробів, у тому числі з давальницької сировини замовника. Замовниками є як юридичні, так i фізичні особи. Хто є платником акцизного збору з ювелірних виробів, вироблених з давальницької сировини, та на яких умовах проводиться їх оподаткування цим збором?
(Івано-Франківська обл.)

Законом України від 24.10.2002 р. № 195-IV «Про внесення змін до деяких законів України про оподаткування, виробництво та обіг підакцизних товарів» внесено зміни до ст. 1 Закону України від 11.07.96 р. № 313/96-ВР «Про ставки акцизного збору i ввізного мита на деякі товари (продукцію)» (зі змінами та доповненнями; далі — Закон
313/96-ВР), відповідно до яких ювелірні вироби (за кодами Гармонізованої системи опису та кодування товарів 7113, 7114) починаючи з 01.01.2003 р. виключено з переліку підакцизних товарів.
Згідно з п. «а» ст. 2 Декрету № 18-92 платниками акцизного збору є суб’єкти підприємницької діяльності, а також їх філії, відділення (інші відокремлені підрозділи) — виробники підакцизних товарів на митній території України, у тому числі з давальницької сировини по товарах (продукції), на які встановлено ставки акцизного збору у твердих сумах, а також замовники, за дорученням яких виготовляється продукція на давальницьких умовах по товарах, на які встановлено ставки акцизного збору у відсотках до обороту, які сплачують акцизний збір виробнику.
Пунктом «а» ст. 3 зазначеного Декрету об’єктом оподаткування є обороти з реалізації вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції), у тому числі з давальницької сировини, шляхом їх продажу, обміну на інші товари (продукцію, роботи, послуги), безплатної передачі товарів (продукції) або з частковою їх оплатою, а також обсяги відвантажених підакцизних товарів (продукції), виготовлених з давальницької сировини.
Тобто платниками акцизного збору до бюджету з ювелірних виробів є суб’єкти підприємницької діяльності — виробники ювелірних виробів, у тому числі з давальницької сировини, i замовники (з 25.04.2001 р.), з сировини яких виготовляються ювелірні вироби.
У разі виготовлення ювелірних виробів на давальницьких умовах, коли замовником є фізична особа, яка не має статусу суб’єкта підприємницької діяльності i надає виробнику сировину у вигляді ювелірних виробів або їх брухту, то акцизний збір не нараховується i не сплачується. В такому випадку суб’єкт підприємницької діяльності — виробник ювелірних виробів повинен документально підтвердити, що замовником при виготовленні ювелірних виробів на давальницьких умовах є конкретна фізична особа з реквізитами, вказаними в квитанціях, i яка не мала статусу суб’єкта підприємницької діяльності.
В інших випадках акцизний збір нараховується i сплачується до бюджету виробником ювелірних виробів, у тому числі виготовлених з давальницької сировини.
Таким чином, вищезазначене стосується періоду, в якому ювелірні вироби підлягали оподаткуванню акцизним збором у розмірі 55% до їх обороту.

Консультують фахівці Департаменту з питань адміністрування акцизного збору i контролю за виробництвом та обігом підакцизних товарів ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 8 лютий 2003 року