• Розчинник уайт-спірит



Чи відноситься розчинник уайт-спірит до підакцизних товарів?
(О. Бабук, Одеська обл.)

Відповідно до Гармонізованої системи опису та кодування товарів до товарної позиції 2710 включаються нафта та нафтопродукти, отримані з бітумінозних мінералів (за виключенням сирих); продукти, в іншому місці не поіменовані, які містять 70% i більше нафти чи нафтопродуктів, отриманих із бітумінозних мінералів, причому ці продукти є основними складовими. До цієї товарної позиції включено такі продукти, які піддавались будь-якій переробці.
До цієї товарної позиції включається відбензинена нафта (там, де шляхом перегонки були видалені деякі більш легкі фракції), а також легка, середня та важка фракції нафти з більш чи менш широким фракційним складом, отримані шляхом перегонки або переробки сирої нафти або нафти, одержаної з бітумінозних мінералів. Зазначені продукти, які належать до більш чи менш рідких або напівтвердих нафтопродуктів, складаються переважно з неароматичних вуглеводнів, таких як парафінові, циклопарафінові (нафтенові). До них відносяться, зокрема, бензин, гас, білі масла тощо. До цієї позиції за кодом 2710 002 10 включається уайт-спірит.
Відповідно до ст. 1 Закону № 313/96-ВР уайт-спірит включено до переліку підакцизних товарів i на нього встановлено ставку акцизного збору у розмірі 12 євро за 1000 кг.

Консультують фахівці Департаменту з питань адміністрування акцизного збору i контролю за виробництвом та обігом підакцизних товарів ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 8 лютий 2003 року