• Списання податкового боргу з прибуткового податку



Чи можна списати податковий борг по прибутковому податку з громадян за даними бухгалтерського обліку?

Відповідно до Закону № 2181-III податковий борг — це податкове зобов’язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), узгоджене платником податків або встановлене судом (арбітражним судом), але не сплачене у встановлений строк, а також пеня, нарахована на суму такого податкового зобов’язання.
Пунктом 18.2 ст. 18 Закону № 2181-III визначені строки та випадки визнання податкового боргу суб’єктів господарювання безнадійним, у тому числі такого, що виник внаслідок обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин), а також передбачені загальні умови списання такого боргу.
Згідно з Порядком списання безнадійного податкового боргу платників податків, затвердженим наказом ДПА України 14.03.2001 р. № 103, зареєстрованим у Мін’юсті України 10.01.2002 р. за № 16/6304, списання безнадійного податкового боргу здійснюється за даними карток особових рахунків платників податків, що ведуться в органах державної податкової служби в установленому порядку, за станом на день виникнення такого боргу, а саме на дату, визначену в документі, що засвідчує факт непереборної сили.
Суми податкового боргу по прибутковому податку з громадян визначаються за даними бухгалтерського обліку. Оскільки лише під час отримання коштів на виплату заробітної плати виникає зобов’язання щодо сплати прибуткового податку з громадян, то податковий борг по цьому податку визначається бухгалтером за фактом сплати заробітної плати, i ні в якому разі не її нарахування.
Підставою для нарахування прибуткового податку з громадян в особовій картці платника, яка ведеться в податкових органах, є рішення керівника (заступника керівника) органу державної податкової служби за актами перевірок з донарахування сум платежу, фінансових санкцій та пені.
Таким чином, якщо відповідно до Закону № 2181-III податковий борг зі сплати прибуткового податку з громадян знайшов відображення в картці особового рахунку i його визнано безнадійним, такий борг підлягає списанню на загальних підставах.
Якщо ж нарахування здійснено лише в бухгалтерському обліку i не знайшло відображення в картці особового рахунку платника податків, такі суми заборгованості не підлягають списанню.

Консультують фахівці Головного управління стягнення податкового боргу ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 8 лютий 2003 року