• Продаж настоянок лікарських трав i бальзамів



Чи повинні застосовувати реєстратори розрахункових операцій суб’єкти підприємницької діяльності — фізичні особи — платники єдиного податку при продажу настоянок лікарських трав i бальзамів? Чи належать такі товари до підакцизних?

Настоянки лікарських трав (конвалії, валеріани, півонії тощо) та бальзами внесено до Переліку лікарських препаратів, дозволених до застосування в Україні, які відпускаються за рецептами з аптек та аптечних пунктів, та Переліку лікарських препаратів, дозволених до застосування в Україні, які відпускаються без рецептів з аптек, аптечних пунктів та аптечних кіосків, затверджених наказом МОЗ України від 25.07.97 р. № 233, зареєстрованим у Мін’юсті України 24.09.97 р. за № 444/2248 (зі змінами та доповненнями).
Згідно із Законом України від 05.04.2001 р. № 2371-III «Про Митний тариф України» лікарські засоби належать до групи 30 «Фармацевтична продукція», тобто не є підакцизними.
Відповідно до п. 6 ст. 9 Закону № 1776-III реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються при продажу товарів, крім підакцизних (наданні послуг), суб’єктами підприємницької діяльності — фізичними особами, оподаткування доходів яких здійснюється згідно із законодавством з питань оподаткування суб’єктів малого підприємництва (у тому числі шляхом отримання свідоцтва про сплату єдиного податку), за умови ведення такими особами книг обліку доходів i витрат.
Таким чином, при продажу лікарських засобів суб’єкти підприємницької діяльності — фізичні особи, які перейшли на спрощену систему оподаткування, можуть не застосовувати реєстратори розрахункових операцій за умови ведення книг обліку доходів i витрат.

Консультують фахівці Головного управління податкового аудиту та валютного контролю ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 8 лютий 2003 року