• Готівкові розрахунки сільськогосподарського підприємства



Чи звільняються від обов’язкового застосування реєстраторів розрахункових операцій сільськогосподарські підприємства у разі здійснення розрахункових операцій за готівку? Чи поширюються вимоги норм з регулювання обігу готівки на такі підприємства?

Правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг визначає Закон № 1776-III.
Статтею 1 зазначеного Закону визначено, що реєстратори розрахункових операцій застосовуються фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності або юридичними особами (їх філіями, відділеннями, іншими відокремленими підрозділами) (далі — суб’єкти підприємницької діяльності), які здійснюють операції з розрахунків у готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.
Відповідно до ст. 9 Закону № 1776-III реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються, зокрема, при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва та наданні послуг підприємствами, установами й організаціями усіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ i організацій з оформленням прибуткових i видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних i завірених печаткою у встановленому порядку.
Згідно зі ст. 10 Закону № 1776-III окремі категорії суб’єктів підприємницької діяльності залежно від форм та умов проведення діяльності звільняються від обов’язкового застосування реєстраторів розрахункових операцій. Постановою Кабінету Міністрів України від 23.08.2000 р. № 1336 «Про забезпечення реалізації статті 10 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (зі змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 24.01.2001 р. № 45) затверджено Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій (далі — Перелік).
Цим Переліком сільськогосподарські підприємства у разі здійснення ними розрахункових операцій за готівку не звільняються від обов’язкового застосування реєстраторів розрахункових операцій.
Отже, підприємства, установи й організації всіх форм власності, в тому числі сільськогосподарські підприємства, при продажу за готівкові кошти будь-яких товарів, крім продукції власного виробництва, повинні застосовувати реєстратори розрахункових операцій.
Постановою Правління Нацбанку України від 19.02.2001 р. № 72 затверджено Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні (далі — Положення), зареєстроване в Мін’юсті України 15.03.2001 р. за № 237/5428, п. 1.1 якого визначено, що вимоги цього Положення поширюються на юридичних осіб (крім установ банків i підприємств поштового зв’язку) незалежно від їх організаційно-правових форм i форм власності, їхні відокремлені підрозділи, представництва іноземних організацій i фірм, які здійснюють підприємницьку діяльність (далі — підприємства), та є обов’язковими для виконання ними. Дія поcтанови поширюється на юридичних осіб незалежно від наявності реєстратора розрахункових операцій чи його відсутності.
При оприбуткуванні готівкових коштів у касі підприємства в разі проведення розрахункових операцій із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій слід дотримуватись вимог п. 2.10 Положення, яким визначено, що при проведенні розрахунків готівкою із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій або використанням розрахункових книжок оприбуткуванням є здійснення підприємствами обліку готівки через реєстратори розрахункових операцій або розрахункові книжки із складанням того самого дня на підставі розрахункових документів звітів в книзі обліку розрахункових операцій та оформлення готівки в установленому порядку прибутковим касовим ордером i відповідним записом у касовій книзі в день надходження коштів.
За порушення вимог Закону № 1776-III до суб’єктів підприємницької діяльності, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), за рішенням відповідних органів державної податкової служби України застосовуються фінансові санкції. За порушення норм з регулювання обігу готівки у національній валюті, що встановлюються Нацбанком України, органи державної податкової служби України відповідно до Указу Президента України від 12.06.95 р. № 436/95 «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» застосовують фінансові санкції у вигляді штрафу.

Консультують фахівці Головного управління податкового аудиту та валютного контролю ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 8 лютий 2003 року