Ліцензування будівельної діяльності



Закон України від 01.06.2000 р. № 1775-III «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» (зі змінами та доповненнями; далі — Закон № 1775-III) визначає види господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, порядок їх ліцензування, встановлює державний контроль у сфері ліцензування, відповідальність суб’єктів господарювання та органів ліцензування за порушення законодавства у сфері ліцензування.
Пунктом 30 ст. 9 Закону № 1775-III визначено, що ліцензуванню підлягає такий вид господарської діяльності, як будівельна діяльність (вишукувальні та проектні роботи для будівництва, зведення несучих та огороджуючих конструкцій, будівництво та монтаж інженерних i транспортних мереж).
Органом ліцензування для зазначеного виду господарської діяльності постановою Кабінету Міністрів України від 14.11.2000 р. № 1698 визначено Держбуд України, Раду міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київську та Севастопольську міські державні адміністрації. Особливістю цього є те, що на підставі ліцензії, виданої центральним органом виконавчої влади, господарська діяльність провадиться на всій території України, а на підставі ліцензії, виданої місцевим органом виконавчої влади, — на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці.
Термін дії ліцензії на право здійснення будівельної діяльності відповідно до п. 1 постанови Кабінету Міністрів України від 29.11.2000 р. № 1755 «Про термін дії ліцензії на провадження певних видів господарської діяльності, розміри i порядок зарахування плати за її видачу» становить три роки. Плата за видачу ліцензії справляється у розмірі 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 грн.), якщо органом ліцензування є центральний орган виконавчої влади (Держбуд України), або 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (255 грн.), якщо органом ліцензування є місцевий орган виконавчої влади (Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації).
На виконання ст. 8 Закону № 1775-III спільним наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва та Державного комітету України з будівництва та архітектури від 13.09.2001 р. № 112/182, зареєстрованим у Мін’юсті України 08.11.2001 р. за № 939/6130, затверджено Ліцензійні умови провадження будівельної діяльності (вишукувальні та проектні роботи для будівництва, зведення несучих та огороджуючих конструкцій, будівництво та монтаж інженерних i транспортних мереж) (далі — Ліцензійні умови) та Перелік видів робіт провадження будівельної діяльності.
Суб’єкт господарювання, який має намір провадити будівельну діяльність (вишукувальні та проектні роботи для будівництва, зведення несучих та огороджуючих конструкцій, будівництво та монтаж інженерних i транспортних мереж), особисто або через уповноважений ним орган чи особу звертається до органу ліцензування із заявою встановленого зразка про видачу ліцензії та подає документи, передбачені постановою Кабінету Міністрів України від 04.07.2001 р. № 756 «Про затвердження переліку документів, які додаються до заяви про видачу ліцензії для окремого виду господарської діяльності» (далі — постанова № 756).
Постановою № 756 для здійснення будівельної діяльності визначено подання таких документів:
засвідчених в установленому порядку копій документів, що підтверджують рівень освіти i кваліфікації, необхідний для провадження відповідного виду господарської діяльності;
відомостей за підписом заявника — суб’єкта господарської діяльності про систему контролю та управління якістю виробництва на підприємстві відповідно до вимог державних будівельних норм i стандартів.
Спинимося на деяких питаннях щодо ліцензування будівельної діяльності.

Діяльність за договором субпідряду
Будівельно-монтажне управління є генеральним підрядником i працює на підставі договору субпідряду з будівельною організацією, безпосередньо не виконує вишукувальні, проектні роботи для будівництва. Чи має право БМУ здійснювати діяльність без ліцензії?
(БМУ, Київська обл.)
Відповідно до ст. 5 Закону № 1775-III надавати роз’яснення щодо застосування законодавства у сфері ліцензування має право спеціально уповноважений орган з питань ліцензування, а саме Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва (далі — Держпідприємництво України).
Держпідприємництво України листом від 17.09.2002 р. № 4-452-1666/4994 повідомило, що згідно зі ст. 332 Цивільного кодексу України (далі — Кодекс) за договором підряду підрядник зобов’язується виконати на свій ризик певну роботу за завданням замовника з його або своїх матеріалів, а замовник — прийняти й оплатити виконану роботу.
Договір підряду на капітальне будівництво укладається замовником з однією будівельною організацією, а у випадках i в порядку, визначених Радою Міністрів СРСР, — з двома i більше будівельними організаціями, які вправі як генеральний підрядник на підставі договору субпідряду доручати виконання окремих комплексів робіт спеціалізованим організаціям (ст. 354 Кодексу).
Законом № 1775-III встановлено вичерпний перелік видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, зокрема будівельна діяльність (вишукувальні та проектні роботи для будівництва, зведення несучих та огороджуючих конструкцій, будівництво та монтаж інженерних i транспортних мереж) (у редакції Закону України від 08.02.2001 р. № 2257-III «Про внесення змін до Закону України «Про основи містобудування»; далі — Закон № 2257-III).
Згідно зі ст. 1 Закону № 1775-III господарська діяльність — будь-яка діяльність, у тому числі підприємницька, юридичних осіб, а також фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язана з виробництвом (виготовленням) продукції, торгівлею, наданням послуг, виконанням робіт.
Таким чином, підприємству, яке є генеральним підрядником, але безпосередньо не виконує вишукувальні, проектні роботи для будівництва, зведення несучих та огороджуючих конструкцій, будівництво та монтаж інженерних i транспортних мереж, не потрібно отримувати ліцензію на здійснення будівельної діяльності.

Проектні роботи для будівництва
Приватний підприємець виконує проектні роботи для будівництва, що підлягають ліцензуванню. Чи необхідно йому отримувати ліцензію, якщо зазначені роботи виконує він сам із залученням найманих працівників?
(ПП Л. Гончаренко, Полтавська обл.)
Так, необхідно, оскільки здійснювати будівельну діяльність, зокрема проектні роботи для будівництва, можна лише за наявності ліцензії. Це визначено п. 30 ст. 9 Закону № 1775-III, відповідно до якого ліцензуванню підлягає будівельна діяльність (вишукувальні та проектні роботи для будівництва, зведення несучих та огороджуючих конструкцій, будівництво та монтаж інженерних i транспортних мереж).
До того ж необхідність отримання ліцензії не залежить від того, виконуються роботи самостійно чи із залученням найманих працівників.
Проектування внутрішніх інженерних мереж,
систем i споруд зв’язку
Наше підприємство має намір здійснювати проектування внутрішніх інженерних мереж, систем i споруд зв’язку. Чи видаються ліцензії на зазначений вид діяльності?
(Фірма «Будівельник», м. Київ)
Роботи з проектування внутрішніх інженерних мереж, систем i споруд зв’язку та інформаційних i монтаж внутрішніх інженерних мереж, систем, приладів i засобів вимірювання зв’язку та інформаційних входять до Переліку видів робіт провадження будівельної діяльності.
Таким чином, суб’єкту господарювання, який провадить вищезазначені види господарської діяльності, необхідно отримати відповідну ліцензію. Це підтверджено i листом Держпідприємництва України від 25.09.2002 р. № 4-452-260/1104.
Суб’єкт господарювання, який має намір провадити певний вид господарської діяльності, що ліцензується, особисто або через уповноважений ним орган чи особу звертається до відповідного органу ліцензування із заявою встановленого зразка про видачу ліцензії.

Отримання ліцензії іноземним суб’єктом господарювання
Який порядок отримання ліцензії на здійснення будівельної діяльності представництвом іноземного суб’єкта господарювання?
(СП «Будсантехмонтаж & Co», м. Київ)
Згідно із Законом України від 28.12.94 р. № 334/94-ВР «Про оподаткування прибутку підприємств» (у редакції Закону України від 22.05.97 р. № 283/97-ВР) зі змінами та доповненнями, нерезиденти — це розташовані на території України дипломатичні представництва, консульські установи та інші офіційні представництва іноземних держав, міжнародні організації та їх представництва, що мають дипломатичні привілеї та імунітет, а також представництва інших іноземних організацій i фірм, які не здійснюють господарської діяльності відповідно до законодавства України. Постійне представництво нерезидента в Україні — постійне місце діяльності, через яке повністю або частково здійснюється господарська діяльність нерезидента на території України.
Відповідно до ст. 5 Закону України від 16.04.91 р. № 959-XII «Про зовнішньоекономічну діяльність» (зі змінами та доповненнями) та з метою впорядкування механізму реєстрації представництв іноземних суб’єктів господарської діяльності в Україні наказом МЗЕЗторгу України від 18.01.96 р. № 30, зареєстрованим у Мін’юсті України 24.01.96 р. за № 34/1059, затверджено Інструкцію про порядок реєстрації представництв іноземних суб’єктів господарської діяльності в Україні (далі — Інструкція).
Відповідно до вимог Інструкції після подання документів, що відповідають вимогам цієї Інструкції, до Мінекономіки України та з питань європейської інтеграції, яке є правонаступником МЗЕЗторгу України (відповідно до Указу Президента України від 23.10.2000 р. № 1159/2000), але не пізніше як через 60 робочих днів з моменту сплати державного збору, представництву іноземного суб’єкта господарської діяльності в Україні видається свідоцтво про реєстрацію представництва.
Згідно з п. 11 Інструкції представництво іноземного суб’єкта господарської діяльності зобов’язане протягом місяця з моменту отримання свідоцтва про реєстрацію представництва стати на облік у податковій інспекції за місцезнаходженням та у Мінстаті України.
Статтею 9 Закону № 1775-III встановлено, що ліцензуванню підлягає будівельна діяльність (вишукувальні та проектні роботи для будівництва, зведення несучих та огороджуючих конструкцій, будівництво та монтаж інженерних i транспортних мереж).
Згідно зі ст. 10 Закону № 1775-III до заяви про видачу ліцензії додаються копія свідоцтва про державну реєстрацію суб’єкта господарської діяльності або копія довідки про внесення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, засвідчена нотаріально або органом, який видав оригінал документа.
Враховуючи зазначене та відповідно до роз’яснення спеціально уповноваженого органу з питань ліцензування (лист Держпідприємництва України від 08.08.2002 р. № 3-451-1468/4349) для отримання ліцензії на будівельну діяльність (вишукувальні та проектні роботи для будівництва, зведення несучих та огороджуючих конструкцій, будівництво та монтаж інженерних i транспортних мереж) іноземний суб’єкт господарювання повинен в установленому законодавством порядку зареєструвати представництво іноземного суб’єкта господарської діяльності в Україні, через яке повністю або частково провадитиметься зазначена господарська діяльність, стати на облік у податковій інспекції за місцезнаходженням та у Мінстаті України, після чого подати до органу ліцензування заяву на отримання ліцензії на зазначений вид господарської діяльності, копію довідки про внесення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України та інші документи, передбачені постановою № 756.

Отримання ліцензії фізичними особами
Я приватний підприємець, планую здійснювати монтаж приладів i засобів вимірювання (лічильників) опалення, водопроводу та каналізації. Ознайомився з Ліцензійними умовами провадження будівельної діяльності i дійшов висновку, що вони поширюються лише на юридичних осіб. Чи зможу я отримати ліцензію на будівельну діяльність, за умови що я маю вищу освіту за фахом інженер-будівельник?
(ПП Т. Левицький, Вінницька обл.)
Ліцензійними умовами визначено Перелік видів робіт провадження будівельної діяльності (вишукувальні та проектні роботи для будівництва, зведення несучих та огороджуючих конструкцій, будівництво та монтаж інженерних i транспортних мереж). Згідно з цим Переліком ліцензуванню підлягає монтаж внутрішніх інженерних мереж, систем, приладів i засобів вимірювання (код — 3.03.00), серед них під кодами 3.03.01 — опалення, 3.03.02 — водопровід та каналізація.
Згідно з п. 1.3 Ліцензійних умов вони є обов’язковими для суб’єктів господарювання, які виконують види робіт, визначені у додатку, тобто дія цих Ліцензійних умов поширюється на всіх суб’єктів господарювання — зареєстрованих в установленому законодавством порядку юридичних осіб незалежно від їх організаційно-правової форми та форми власності, а також на фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності, які провадять будівельну діяльність, у тому числі організаційні, кваліфікаційні та технологічні вимоги до здійснення будівельної діяльності.
Враховуючи вищезазначене та відповідно до листа Держпідприємництва України від 06.06.2002 р. № 4-431-483/3133 фізична особа — суб’єкт підприємницької діяльності, яка має вищу освіту за фахом інженер-будівельник, має право отримати ліцензію на провадження будівельної діяльності.
До того ж у зазначеному листі Держпідприємництва України звертається увага на те, що для впорядкування провадження будівельної діяльності фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності Держпідприємництво України звернулося з пропозицією до Держбуду України внести зміни до Ліцензійних умов у частині доповнення їх кваліфікаційними вимогами до провадження будівельної діяльності фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності.

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 8 лютий 2003 року