• Індексація земельної частки (паю)



Чи потрібно збільшувати вартість земельного паю у зв’язку з індексацією вартості землі згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 12.05.2000 р. № 783?
(С. Горлов, Кіровоградська обл.)

Указом Президента України від 08.08.95 р. № 720/95 «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам i організаціям» визначено, хто має право на земельну частку (пай) i які сільськогосподарські угіддя підлягають паюванню.
Паювання земель передбачає визначення земельної частки (паю) у колективній власності на землю кожного члена колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства.
Право на земельну частку (пай) посвідчується сертифікатом на земельну частку (пай).
Вартість земельної частки (паю), як визначено Методичними рекомендаціями щодо паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам i організаціям, затвердженими наказом Держкомзему України від 20.02.96 р. № 11, залежить від розміру грошової оцінки сільськогосподарських угідь i обчислюється діленням грошової оцінки сільськогосподарських угідь, що підлягають паюванню, на кількість осіб, які мають право на земельну частку (пай).
Указом Президента України від 03.12.99 р. № 1529/99 «Про невідкладні заходи щодо прискорення реформування аграрного сектора економіки» (далі — Указ № 1529/99) передбачено здійснити реформування колективних сільськогосподарських підприємств, одним із шляхів якого є забезпечення всім членам колективного сільськогосподарського підприємства права вільного виходу з цих підприємств із земельними частками (паями) i майновими паями та створення на їх основі приватних формувань.
На виконання Указу № 1529/99 Держкомзем України наказом від 24.12.99 р. № 125 затвердив Методичні рекомендації визначення орендної плати за земельну ділянку та земельну частку (пай) сільськогосподарського призначення, згідно з якими розмір орендної плати залежить від вартості земельної частки (паю) згідно із сертифікатом на цю частку (пай).
Відповідно до Закону України від 03.07.92 р. № 2535-ХІІ «Про плату за землю» (у редакції Закону України від 19.09.96 р. № 378/96-ВР зі змінами та доповненнями; далі — Закон № 2535-ХІІ) щороку станом на 1 січня індексується грошова оцінка землі, порядок проведення якої затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12.05.2000 р. № 783 «Про проведення індексації грошової оцінки земель».
Оскільки відповідно до вимог наведених нормативно-правових актів грошова оцінка сільськогосподарських угідь щороку уточнюється (індексується), а вартість земельної частки (паю) безпосередньо залежить від цієї оцінки, то й вартість земельної частки (паю) має збільшуватися з урахуванням індексації грошової оцінки земель.
Зокрема, Типовий договір оренди земельної частки (паю) передбачає форми орендної плати за оренду земельної частки (паю) на один рік, які встановлюються за домовленістю сторін згідно з додатком до цього договору. Розмір платежів за окремими формами оплати щороку погоджується сторонами шляхом внесення змін або доповнень до цього договору, i орендна плата, враховуючи невиплачену, підлягає індексації на дату її виплати.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 8 лютий 2003 року