•Оренда вантажного автомобіля



Чи правомірно включати до складу валових витрат витрати, пов’язані з використанням у господарській діяльності орендованого вантажного автомобіля, а саме: суми нарахованої амортизації, орендну плату, заробітну плату водія, вартість пально-мастильних матеріалів?
(ТОВ «Даніс», м. Київ)

Вантажний автотранспорт належить до основних фондів (група 2). Відповідно до пп. 8.5.1 п. 8.5 та п. 8.8 ст. 8 Закону № 334/ВР-94 балансова вартість відповідної групи основних фондів не зменшується у орендодавця та не збільшується у орендаря на вартість об’єкта оперативного лізингу. Амортизацію продовжує нараховувати орендодавець.
Згідно з пп. 7.9.6 п. 7.9 ст. 7 Закону № 334/94-ВР надання майна в оперативний лізинг (оренду) не змінює податкових зобов’язань орендодавця та орендаря. При цьому орендодавець збільшує суму валових доходів, а орендар збільшує суму валових витрат на суму нарахованого лізингового платежу за наслідками податкового періоду, в якому здійснюється таке нарахування.
Щодо заробітної плати водія, який перебуває у трудових відносинах з платником податку — орендарем, витрати на оплату його праці включаються до складу валових витрат такого платника податку відповідно до п. 5.6 ст. 5 Закону № 334/94-ВР.
Стосовно пально-мастильних матеріалів, використаних при експлуатації зазначеного вантажного автомобіля безпосередньо у господарській діяльності орендаря, то витрати на їх придбання платник податку — орендар має право включити до складу валових витрат згідно з пп. 5.2.1 п. 5.2 та з урахуванням вимог п. 5.9 ст. 5 Закону № 334/94-ВР (на підставі даних типових форм первинного обліку роботи вантажного автомобіля, затверджених наказом Мінтрансу та Мінстату України від 29.12.95 р. № 488/346).

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 10 березень 2003 року