• Допомога товарно-матеріальними цінностями



Підприємство, яке у 2002 р. працювало на загальній системі оподаткування, починаючи з 01.01.2003 р. перейшло на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності за ставкою 10%. Інша юридична особа має намір передати безоплатно та безповоротно платнику єдиного податку товарно-матеріальні цінності. Чи потрібно буде обкладати єдиним податком допомогу товарно-матеріальними цінностями?
(Санаторно-курортне об’єднання, м. Ялта)

Відповідно до ст. 1 Указу Президента України від 03.07.98 р. № 727/98 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» (в редакції Указу Президента України від 28.06.99 р. № 746/99, далі — Указ № 746/99) виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).
На виконання ст. 4 Указу № 746/99 ДПА України розробила Порядок ведення Книги обліку доходів i витрат суб’єкта малого підприємництва — юридичної особи, яка застосовує спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, затверджений наказом ДПА України від 12.10.99 р. № 554, зареєстрованим у Мін’юсті України 19.10.99 р. за № 713/4006 (далі — наказ № 554).
Згідно з цим Порядком у Книзі обліку доходів i витрат у дохідній частині відображаються всі надходження, отримані на розрахунковий (поточний) рахунок та в касу суб’єктом малого підприємництва від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), майна, включаючи основні фонди, які належать суб’єкту малого підприємництва й реалізовані у звітному (податковому) періоді, позареалізаційні доходи та виручку від іншої реалізації.
Таким чином, оскільки суб’єкт малого підприємництва має отримати безповоротну допомогу у вигляді товарно-матеріальних цінностей, а не коштами, то включати вартість товарно-матеріальних цінностей до бази оподаткування єдиним податком не потрібно.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 10 березень 2003 року