• Складання автомобілів



Підприємство має намір займатися складанням автомобілів із комплектуючих імпортного виробництва на території спеціальної економічної зони «Закарпаття». Чи обкладаються акцизним збором обороти з реалізації таких автомобілів?
(м. Ужгород)

Згідно з п. «в» ст. 7 Закону України від 22.03.2001 р. № 2322-III «Про спеціальну економічну зону «Закарпаття», у разі ввезення товарів та інших предметів, повністю вироблених або достатньо перероблених у спеціальній економічній зоні «Закарпаття», на митну територію України з території спеціальної економічної зони «Закарпаття» податок на додану вартість i акцизний збір справляються як для внутрішнього споживання в Україні.
Статтею 4 Закону України від 24.05.96 р. № 216/96-ВР «Про ставки акцизного збору i ввізного мита на деякі транспортні засоби» (зі змінами та доповненнями) передбачено звільнення до 1 січня 2007 р. від обкладення акцизним збором оборотів з реалізації легкових, вантажно-пасажирських автомобілів i мотоциклів, що виробляються українськими підприємствами усіх форм власності. Зазначені пільги поширюються на обороти з реалізації транспортних засобів, що виробляються на українських підприємствах з імпортних та вироблених в Україні комплектуючих, за умови виробництва не менше 1000 штук автомобілів на рік, у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.
Постановою Кабінету Міністрів України від 16.02.98 р. № 155 затверджено Порядок звільнення від обкладення акцизним збором оборотів з реалізації легкових, вантажно-пасажирських автомобілів, мотоциклів, що виробляються українськими підприємствами усіх форм власності. Згідно з п. 3 цього Порядку до легкових, вантажно-пасажирських автомобілів i мотоциклів, що виробляються українськими підприємствами усіх форм власності, обороти з реалізації яких звільняються від обкладення акцизним збором, належать легкові, вантажно-пасажирські автомобілі i мотоцикли, які повністю виготовлені або зібрані з імпортних та вироблених в Україні машинокомплектів.
При цьому слід зазначити, що визначення термінів «машинокомплект», «кузов автомобіля» тощо наведено у п. 7 ст. 1 Закону України від 19.09.97 р. № 535/97-ВР «Про стимулювання виробництва автомобілів в Україні» (зі змінами та доповненнями).
Зібраними з імпортних та вироблених в Україні машинокомплектів вважаються автомобілі й мотоцикли, для яких машинокомплекти надходять до складального цеху у стані, коли на кузові автомобіля чи рамі мотоцикла не встановлено такі деталі: силовий агрегат; рама (за наявності її в конструкції); підвіска передня; підвіска задня з амортизаторами та пружними елементами; колеса; бензобак.
У разі коли на кузові автомобіля чи рамі мотоцикла, що надходять до складального цеху, встановлено одну із зазначених деталей, ці транспортні засоби не вважаються зібраними з машинокомплектів.
У такому випадку підприємство має нараховувати та сплачувати до бюджету акцизний збір з вироблених транспортних засобів.

Консультують фахівці Департаменту з питань адміністрування акцизного збору i контролю за виробництвом та обігом підакцизних товарів ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 10 березень 2003 року