• Справа про банкрутство та продаж марок акцизного збору



Стосовно підприємства — виробника алкогольних напоїв порушено справу про банкрутство. Податковий орган до складу вимог включив суми акцизного збору, визначені в податкових векселях. Разом з тим протягом дії мораторію на задоволення вимог кредиторів підприємство сплатило акцизний збір без надання векселя, в рахунок сплати акцизного збору за отриманий у цей період спирт та без погашення податкових векселів, суми за якими включено до вимог кредитора — податкового органу. Як у такому випадку здійснюється продаж акцизних марок?
(Дніпропетровська обл.)

Відповідно до ст. 1 Закону № 329/95-ВР марка акцизного збору — це спеціальний знак, яким маркуються алкогольні напої та тютюнові вироби. Її наявність на цих товарах підтверджує сплату акцизного збору, легальність ввезення та реалізації на території України цих виробів.
У разі отримання платником спирту етилового неденатурованого, призначеного для переробки на іншу підакцизну продукцію, продаж марок акцизного збору здійснюється відповідно до вимог частини двадцятої ст. 7 Закону № 329/95-ВР, а також п. 17 Порядку видачі та погашення податкових векселів, що підтверджують зобов’язання із сплати суми акцизного збору i видаються суб’єктами підприємницької діяльності у разі отримання спирту етилового неденатурованого, призначеного для переробки на іншу підакцизну продукцію, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.02.99 р. № 275 (із змінами та доповненнями):
з моменту видачі векселедавцем першого податкового векселя податковий орган здійснює разовий продаж акцизних марок без сплати акцизного збору виходячи з місячної потреби підприємства у маркуванні готової продукції, але не більше за його місячну виробничу потужність без урахування технологічного обладнання з розливу алкогольних напоїв, яке не перебуває у власності (повному господарському віданні) платника акцизного збору;
у подальшому продаж акцизних марок здійснюється лише виходячи з розрахунку суми акцизного збору, фактично сплаченої до бюджету в рахунок погашення виданих податкових векселів i розрахованої за ставками акцизного збору на готову продукцію.
Згідно з роз’ясненням Комітету Верховної Ради України з питань фінансів i банківської діяльності від 11.09.2002 р. № 06-10/385 пп. 3.1.1 п. 3.1 ст. 3 Закону № 2181-III не є підставою для надання права платнику податків погашати податкові зобов’язання, що мають більш пізні граничні терміни сплати, за наявності в нього непогашених сум податкових зобов’язань з більш ранніми термінами сплати та накопичувати таким чином борг за період, що минув.
Таким чином, сплачені платниками до бюджету суми акцизного збору мають спрямовуватися на погашення податкових зобов’язань у порядку календарної черговості настання граничних термінів сплати узгоджених податкових зобов’язань, а продаж марок акцизного збору повинен здійснюватись із розрахунку фактично сплаченої до бюджету суми акцизного збору.

Консультують фахівці Департаменту з питань адміністрування акцизного збору i контролю за виробництвом та обігом підакцизних товарів ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 10 березень 2003 року