• Прийняття рішення під час укладання мирової угоди



Основне підприємство зареєстроване як платник податків у одній ДПІ, а його філія сплачує земельний податок i також зареєстрована як платник податків у ДПІ іншого району. Керівник якої ДПІ може приймати рішення під час укладання мирової угоди?

Відповідно до ст. 1 Закону № 2343-ХІІ кредитор — це юридична або фізична особа, яка має у встановленому порядку підтверджені документами вимоги щодо грошових зобов’язань до боржника, щодо виплати заборгованості по заробітній платі працівникам боржника, а також органи державної податкової служби та інші державні органи, які здійснюють контроль за правильністю та своєчасністю справляння податків i зборів (обов’язкових платежів).
Поряд з іншими документами заява кредитора повинна містити відомості про розмір вимог кредитора до боржника із зазначенням розміру неустойки (штрафу, пені), яка підлягає сплаті.
Згідно з Інструкцією про порядок ведення органами державної податкової служби оперативного обліку податків i зборів (обов’язкових платежів) до бюджетів та до державних цільових фондів, затвердженою наказом ДПА України від 03.09.2001 р. № 342, зареєстрованим у Мін’юсті України 18.10.2001 р. за № 887/6078, підтвердженням розміру кредиторських вимог є дані карток особових рахунків, що ведуться в податкових органах щодо кожного платника податків.
У зазначеному випадку обидві районні ДПІ можуть виступати кредиторами з рівними правами. Водночас відповідно до ст. 36 Закону № 2343-ХІІ під мировою угодою у справі про банкрутство слід розуміти домовленість між боржником i кредиторами щодо відстрочки та (або) розстрочки, а також прощення (списання) кредиторами боргів боржника, яка оформляється угодою сторін.
Таким чином, під час укладання мирової угоди керівники обох ДПІ повинні приймати відповідне рішення, оскільки кожен з них виступає самостійним кредитором.

Консультують фахівці Головного управління стягнення податкового боргу ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 10 березень 2003 року