• Визначення суми податкового боргу, що підлягає списанню



Якщо на дату виникнення форс-мажорних обставин податковий борг відсутній, а на дату прийняття рішення про списання податковий борг вже існує, чи можна списувати існуючий податковий борг?

Порядок списання безнадійного податкового боргу платників податків затверджено наказом ДПА України від 14.03.2001 р. № 103, зареєстрованим у Мін’юсті України 10.01.2002 р. за № 16/6304 (далі — Порядок).
Відповідно до п. 4 зазначеного Порядку визначення сум безнадійного податкового боргу, що підлягає списанню органами державної податкової служби, здійснюється за даними карток особових рахунків платників податків, що ведуться в органах державної податкової служби в установленому порядку, станом на день виникнення безнадійного податкового боргу.
У цьому випадку днем виникнення безнадійного податкового боргу є дата, визначена в документі, який засвідчує факт непереборної сили, з урахуванням податкового боргу, що був на цю дату.
Таким чином, відповідно до зазначеного Порядку сума податкового боргу, яка підлягає списанню, визначається виходячи з дати його виникнення, а не з дати прийняття відповідного рішення про списання.
Порядок не передбачає будь-яких виключень, навіть у випадку, якщо на дату виникнення форс-мажорних обставин податкового боргу i не було, тобто виходить, що суми, які підлягають списанню, відсутні.

Консультують фахівці Головного управління стягнення податкового боргу ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 10 березень 2003 року