• Рішення щодо виплати дивідендів


ТОВ отримує прибуток, який є власністю його засновників. Як можна виплатити цей прибуток власникам та як він буде оподатковуватись?
(СТОВ «АФ ім. Т. Г. Шевченка», с. II-Червоноармійське, Харківська обл.)

Відповідно до ст. 10 Закону України від 19.09.91 р. № 1576-XII «Про господарські товариства» (далі — Закон № 1576-XII) учасники товариства мають право брати участь в управлінні справами товариства в порядку, визначеному в установчих документах, за винятком випадків, передбачених цим Законом; брати участь у розподілі прибутку товариства та одержувати його частку (дивіденди). Право на отримання частки прибутку (дивідендів) пропорційно частці кожного з учасників мають особи, які є учасниками товариства на початок терміну виплати дивідендів.
Відповідно до ст. 15 Закону № 1576-XII прибуток товариства створюється з надходжень від господарської діяльності після покриття матеріальних та прирівняних до них витрат i витрат на оплату праці. З балансового прибутку товариства сплачуються відсотки за кредитами банків та за облігаціями, а також вносяться передбачені законодавством України податки та інші платежі до бюджету. Чистий прибуток, одержаний після зазначених розрахунків, залишається у повному розпорядженні товариства, яке відповідно до установчих документів визначає напрями його використання.
Згідно з пп. 7.8.1 п. 7.8 ст. 7 Закону № 334/94-ВР у разі прийняття рішення (документально оформленого) щодо виплати дивідендів емітент корпоративних прав, на які нараховуються дивіденди, провадить зазначені виплати власнику таких корпоративних прав пропорційно частці його в статутному фонді підприємства — емітента таких корпоративних прав незалежно від того, чи була діяльність такого підприємства-емітента прибутковою протягом звітного періоду за наявності інших власних джерел для виплати дивідендів, а також від того, чи є наявним прибуток, розрахований за правилами податкового обліку.
Відповідно до пп. 7.8.2 п. 7.8 ст. 7 Закону № 334/94-ВР крім випадків, передбачених пп. 7.8.5 цього пункту, емітент корпоративних прав, який приймає рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), нараховує та вносить до бюджету авансовий внесок з податку на прибуток у розмірі ставки, встановленої п. 10.1 ст. 10 цього Закону, нарахованої на суму дивідендів, призначених для виплати, без зменшення суми такої виплати на суму такого податку. Зазначений авансовий внесок вноситься до бюджету до/або одночасно із виплатою дивідендів.
У разі виплати дивідендів у формі, відмінній від грошової (крім випадків, передбачених пп. 7.8.5 цього пункту), базою для нарахування авансового внеску згідно з абзацом першим цього підпункту є вартість такої виплати, розрахована за звичайними цінами.
При виплаті дивідендів власникам товариства слід керуватися вимогами п. 7.8 «Оподаткування дивідендів» ст. 7 Закону № 334/94-ВР.
Прибуток платників податку оподатковується за ставкою, встановленою ст. 10 Закону № 334/94-ВР.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 13 квітень 2003 року