• Отримання доходів іноземцем,
що працює за сумісництвом


На підприємстві працює за сумісництвом громадянин іншої країни. Чи існують особливості заповнення довідки ф. № 8ДР у такому випадку?

До редакції «Вісника» надходять запитання щодо порядку заповнення та подання до органів державної податкової служби довідки про суми виплачених доходів i утриманих з них податків та інших обов’язкових платежів фізичних осіб, затвердженої наказом ДПА України від 30.12.97 р. № 473 (в редакції наказу ДПА України від 06.01.99 р. № 10) та зареєстрованої в Мін’юсті України 15.03.99 р. за № 163/3456 (далі — довідка ф. № 8ДР). Пропонуємо увазі читачів відповіді на найбільш поширені запитання. Нагадуємо, що 15 квітня — останній день подання довідки ф. № 8ДР за І квартал 2003 р.


Згідно зі ст. 5 Закону України від 22.12.94 р. № 320/94-ВР «Про Державний реєстр фізичних осіб — платників податків та інших обов’язкових платежів» (зі змінами та доповненнями) до Державного реєстру вноситься інформація про осіб, які не мають постійного місця проживання в Україні, але відповідно до чинного законодавства зобов’язані сплачувати податки в Україні.
Відповідно до ст. 1 Декрету № 13-92 платниками прибуткового податку (суб’єктами оподаткування) в Україні є громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства як ті, що мають, так i ті, що не мають постійного місця проживання в Україні.
Іноземні громадяни реєструються у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків та інших обов’язкових платежів з одночасним присвоєнням їм ідентифікаційних номерів відповідно до п. 2.5 Положення про картку фізичної особи — платника податків, затвердженого наказом ДПА України від 27.01.98 р. № 43 та зареєстрованого в Мін’юсті України 19.02.98 р. за № 124/2564 (зі змінами та доповненнями). Для цього іноземні громадяни повинні звернутися до державних податкових адміністрацій в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі i отримати картку фізичної особи — платника податків (за поданням паспорту), яка є підтвердженням факту присвоєння іноземному громадянину ідентифікаційного номера з Державного реєстру фізичних осіб — платників податків та інших обов’язкових платежів.

При заповненні довідки ф. № 8ДР інформація про доходи іноземця, який працює за сумісництвом, вноситься з виконанням усіх вимог Порядку, як i інформація про доходи громадян України, а саме: у графі 2 вказується його ідентифікаційний номер, у графі 3 — сума виплаченого особі доходу, у графі 4 — сума утриманого прибуткового податку у розмірі 20% від суми доходу, у графі 5 — ознака доходу «02».

Консультують фахівці Головного управління стягнення податкового боргу ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 13 квітень 2003 року