• Виплати найманим працівникам
платником фіксованого податку


Підприємець — фізична особа здійснює підприємницьку діяльність на умовах сплати фіксованого податку. Чи має право платник фіксованого податку вести трудову книжку на найманого працівника — дружину, яка працює у нього реалізатором? Яким документом це регламентується? З якою ознакою показувати платником фіксованого податку виплати своїм найманим працівникам?

До редакції «Вісника» надходять запитання щодо порядку заповнення та подання до органів державної податкової служби довідки про суми виплачених доходів i утриманих з них податків та інших обов’язкових платежів фізичних осіб, затвердженої наказом ДПА України від 30.12.97 р. № 473 (в редакції наказу ДПА України від 06.01.99 р. № 10) та зареєстрованої в Мін’юсті України 15.03.99 р. за № 163/3456 (далі — довідка ф. № 8ДР). Пропонуємо увазі читачів відповіді на найбільш поширені запитання. Нагадуємо, що 15 квітня — останній день подання довідки ф. № 8ДР за І квартал 2003 р.


Згідно із Законом України від 13.02.98 р. № 129/98-ВР «Про внесення змін до Декрету Кабінету Міністрів України «Про прибутковий податок з громадян» було внесено зміни до ст. 14 Декрету № 13-92, згідної з якими фізична особа — суб’єкт підприємницької діяльності при провадженні діяльності з продажу товарів i надання супутніх послуг на ринках, сплачуючи ринковий збір, має право самостійно обирати спосіб оподаткування доходів, одержаних від цієї діяльності, за фіксованим розміром податку шляхом придбання патенту при додержанні відповідних умов. До патенту заносяться дані про осіб, які перебувають у трудових відносинах з платником фіксованого податку. Суб’єкт підприємницької діяльності — платник фіксованого податку залучає для здійснення своєї діяльності осіб, включаючи членів своєї сім’ї, з якими укладає трудові договори.
Згідно зі ст. 48 Кодексу законів про працю України фізичні особи, поряд з підприємствами, установами, організаціями, мають право ведення трудових книжок на всіх осіб, які працюють у нього понад 5 днів.
Укладений у письмовій формі трудовий договір між фізичною особою — суб’єктом підприємницької діяльності i працівником реєструється у державній службі зайнятості за місцем проживання підприємця у порядку, визначеному Мінпраці та соціальної політики України (ст. 241 Кодексу законів про працю України), у тижневий термін з моменту фактичного допущення працівника до роботи. Трудовий договір є підставою для ведення фізичною особою — суб’єктом підприємницької діяльності трудової книжки найманого працівника у разі, якщо цей найманий працівник не має місця роботи, де вже ведеться трудова книжка.
При укладанні трудового договору обумовлюється, буде ця робота основним чи не основним місцем роботи для цього працівника, тому що це впливає на порядок обкладання прибутковим податком доходів цього працівника (за шкалою — за основним місцем та 20% — за не основним місцем). Залежно від цього доходи найманих працівників потрібно вказувати у довідці ф. № 8ДР з ознаками «01» чи «02».
Відповідно до Декрету № 13-92 платниками прибуткового податку є громадяни.
Згідно зі статтями 9, 12, 19 цього Декрету платники фіксованого податку повинні нараховувати, утримувати i перераховувати до бюджету прибутковий податок з доходів своїх найманих працівників, а також подавати відомості про виплачені доходи до органів державної податкової служби за довідкою ф. № 8ДР.
Слід зауважити, що факт регулярного подання фізичною особою — суб’єктом підприємницької діяльності довідок ф. № 8ДР з нульовими доходами його найманих працівників може бути підставою для проведення перевірки діяльності таких підприємців фахівцями органів державної податкової служби.

Консультують фахівці Головного управління стягнення податкового боргу ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 13 квітень 2003 року