• Прибутковий податок з громадян


 

Стипендія та заробітна плата

Студент навчається за денною формою навчання та одночасно працює. Який порядок оподаткування доходів у вигляді стипендії та заробітної плати?
(м. Київ)

Оподаткування одержуваних громадянами доходів регулюється Декретом Кабінету Міністрів України від 26.12.92 р. № 13-92 «Про прибутковий податок з громадян» (зі змінами та доповненнями; далі — Декрет № 13-92, механізм застосування положень викладено в Інструкції про прибутковий податок з громадян, розробленій на підставі ст. 23 цього Декрету, затвердженій наказом ГДПІ України від 21.04.93 р. № 12 i зареєстрованій у Мін’юсті України 09.06.93 р. за № 64 (зі змінами та доповненнями; далі — Інструкція).
Згідно з Декретом № 13-92 (ст. 2) об’єктом оподаткування у громадян, які мають постійне місце проживання в Україні, є сукупний оподатковуваний дохід за календарний рік (що складається з місячних сукупних оподатковуваних доходів), одержаний з різних джерел як на території України, так i за її межами, як в грошовій, так i натуральній формі (до складу якого включаються, зокрема, i суми виплачуваних студентам стипендій), незалежно за рахунок яких коштів формується це джерело, крім сум виплат, перелічених у ст. 5 Декрету № 13-92.
Особливості оподаткування прибутковим податком доходів, одержуваних громадянами протягом календарного року, викладено у відповідних розділах Декрету № 13-92. Ці особливості, зокрема, полягають у відмінностях в порядку оподаткування доходів громадян, одержуваних протягом календарного року за місцем основної роботи (служби, навчання) i не за місцем основної роботи.
У другому розділі Декрету № 13-92 (статті 8 та 9) викладено порядок оподаткування доходів, одержуваних громадянами за місцем основної роботи.
Доходами, одержаними за місцем основної роботи (служби, навчання), вважаються доходи, одержані від підприємств, установ i організацій усіх форм власності, фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності, з якими громадянин має трудові відносини, за умови обов’язкового ведення в цьому місці трудової книжки. Питання укладення трудових договорів, ведення трудових книжок регулюється трудовим законодавством.
Стипендії студентів, слухачів курсів, учнів, аспірантів денних форм навчання оподатковуються протягом календарного року в порядку, визначеному для оподаткування доходів, одержаних за місцем основної роботи, якщо такі студенти, слухачі курсів, учні, аспіранти денних форм навчання протягом року не одержують доходів із інших джерел, визначених ст. 8 Декрету № 13-92 як місце основної роботи, де ведеться їх трудова книжка.
Доходи, в тому числі у вигляді стипендій, одержувані громадянами (студентами) протягом календарного року від підприємств, установ, організацій i фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності, які не визначено ст. 8 Декрету № 13-92, розглядаються як доходи, одержані не за місцем основної роботи (служби, навчання), i оподатковуються в порядку, визначеному у розділі третьому Декрету № 13-92 та Інструкції, тобто у джерела виплати за ставкою 20 відсотків. При визначенні оподатковуваного доходу у джерела виплати не виключається сума встановленого чинним законодавством неоподатковуваного мінімуму i не надаються пільги з податку, встановлені законодавством для окремих категорій громадян.

Враховуючи зазначене, студент, що навчається за денною формою навчання, який протягом календарного року одержував доходи від роботи, яку він у вільний від навчання час здійснював за трудовим договором на підприємстві, установі, організації чи у фізичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності з веденням у цьому місці трудової книжки, i одночасно одержував стипендію у навчальному закладі, після закінчення звітного року (статті 12, 19 Декрету № 13-92) зобов’язаний подати до податкового органу за місцем свого проживання декларацію про доходи за звітний рік (до 1 квітня наступного року), одержані як за місцем основної роботи (служби, навчання), так i не за місцем основної роботи, для проведення йому перерахунку прибуткового податку з сукупного оподатковуваного доходу з урахуванням пільг щодо сплати цього податку.


Виграш у недержавній лотереї

Чи повинен пенсіонер, який є ветераном праці, сплачувати прибутковий податок з виграшу у недержавній лотереї?
(м. Київ)

Відповідно до Декрету № 13-92 з метою оподаткування прибутковим податком до сукупного оподатковуваного доходу громадян не включаються лише виграші у державних лотереях (пп. «з» п. 1 ст. 5). До таких лотерей відносяться ті, що проводяться за рішенням уряду України, уряду АР Крим, обласних, міських та районних рад у кожному окремому випадку на умовах, погоджених з Мінфіном України, відповідними фінансовими управліннями (відділами).

Суми виграшів, одержані громадянами за іншими видами лотерей, оподатковуються прибутковим податком з громадян на загальних підставах.

Особливості оподаткування прибутковим податком доходів громадян, одержуваних ними протягом календарного року, викладено у відповідних розділах Декрету № 13-92 та Інструкції, які, зокрема, полягають у відмінностях в порядку оподаткування доходів громадян, одержуваних протягом календарного року за місцем основної роботи i не за місцем основної роботи.
Доходами, одержаними за місцем основної роботи (служби, навчання), вважаються доходи, одержані від підприємств, установ, організацій, фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності, з якими громадянин має трудові відносини за умови обов’язкового ведення в цьому місці трудової книжки i проведення відрахувань до фонду соціального страхування (ст. 8 Декрету № 13-92). При виплаті доходів за місцем основної роботи громадянам протягом календарного року надаються встановлені чинним законодавством пільги щодо сплати прибуткового податку.

Доходи громадян, до яких відносяться зазначені у запитанні виграші, одержані протягом року як не за місцем основної роботи незалежно від їх розміру, підлягають оподаткуванню прибутковим податком у джерела їх виплати за ставкою 20 відсотків від суми виплати (п. 3 ст. 7 Декрету № 13-92) без виключення встановленого чинним законодавством розміру неоподатковуваного мінімуму доходів громадян i надання громадянам пільг щодо сплати прибуткового податку.

Громадяни, які отримували протягом звітного року такі доходи як не за місцем основної роботи, повинні після закінчення звітного року (статті 12, 19 Декрету № 13-92) подати до податкового органу за місцем свого проживання декларацію про доходи за звітний рік. Така декларація подається до 1 квітня року, наступного за звітним. Податковим органом на підставі декларації провадиться перерахунок прибуткового податку за річною сумою одержаного доходу з урахуванням податку, утриманого у джерела виплати доходу.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування фізичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 14 квітень 2003 року