ПІЛЬГИ БУДУТЬ ОПЛАЧЕНІ


Чи поширюється ст. 59 Закону "Про Державний бюджет на 2003 рік" про пільги, передбачені для Інвалідів військової служби, їх дружин (чоловіків), на їх неповнолітніх дітей, а також вдів загиблих, померлих, тих військовослужбовців, хто пропав безвісти?


За п. 6 ст. 12 Закону від 20.12.1991 року № 2011-ХІІ "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів Тх сімей" членам сімей, які перебувають на утриманні військовослужбовців, батькам та членам сімей військовослужбовців, які загинули, померли, пропали безвісти або стали інвалідами при проходженні військової служби, надається 50-відсоткова знижка плати за користування житлом (квартирноТ плати) та плати за комунальні послуги (водопостачання, газ, електрична, теплова енергія та інші послуги) в жилих будинках усіх форм власності, в межах норм, передбачених чинним законодавством.

Справді, відповідно до ст. 59 Закону "Про Державний бюджет на 2003 рік" установлено, що керівники бюджетних установ (військових формувань) встановлюють чисельність працівників (військовослужбовців) та здійснюють фактичні видатки на заробітну плату (грошове утримання), включаючи видатки на преміТ та інші види заохочень чи винагород, матеріальну допомогу, лише в межах фонду заробітної плати (грошового утримання), затверджених для бюджетних установ (військових формувань) у кошторисах. Витрати на безоплатне або пільгове матеріальне і побутове забезпечення, на яке згідно із законами України мають право ці категорії працівників (військовослужбовців) бюджетних установ (військових формувань), здійснюються за рахунок і в межах бюджетних асигнувань на утримання цих бюджетних установ (військових формувань).

Однак положення ст. 59 названого Закону не стосуються інших осіб, яким пільги надано за Законом "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей", зокрема, визначених у ст. 4 названого документу — членам сімей військовослужбовців, які загинули, померли, пропали безвісти або стали інвалідами при проходженні військової служби. Для виплати цих коштів із Державного бюджету виділятиметься низка субвенцій місцевим бюджетам (ст. 40 Закону про держбюджет).

За ст. 28 Закону про держбюджет у 2003 році виплата щорічної разової допомоги відповідно до Закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" здійснюється у таких розмірах: інвалідам війни | групи — 150 гривень, інвалідам війни II групи — 120 гривень, інвалідам війни III групи — 100 гривень, учасникам бойових дій — 90 гривень, особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, — 90 гривень, членам сімей загиблих та дружинам (чоловікам) померлих учасників бойових дій і учасників війни, визнаних за життя інвалідами, — 50 гривень.

Крім того, у ст. 60 Закону про держбюджет зазначено, що до членів сім'ї пільговика при наданні пільг належать: дружина (чоловік), їхні неповнолітні діти (до 18 років), член сім'ї, який проживає разом з інвалідом війни І групи та доглядає за ним за умови, що інвалід війни не перебуває у шлюбі, непрацездатні батьки та особи, які знаходяться під опікою та піклуванням громадян, що мають право на пільги.

Сторінку підготувала Тетяна НІКОЛАЄВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 15 (407) 12-18 квітня 2003 р.