До уваги суб’єктів підприємницької діяльності, які здійснюють транспортування трубопровідним транспортом територією України природного газу, нафти та аміаку!


Коментар фахівця

Статтею 4 Закону України від 26.12.2002 р. № 380-IV «Про Державний бюджет України на 2003 рік» (зі змінами та доповненнями, за текстом —- Закон № 380-IV) встановлено, що суб'єкти підприємницької діяльності, які здійснюють транспортування трубопровідним транспортом територією України природного газу, нафти та аміаку, вносять до Державного бюджету України:
рентну плату за транзитне транспортування природного газу;
рентну плату за транспортування нафти магістральними нафтопроводами;
рентну плату за транзитне транспортування аміаку.
Постанова Кабінету Міністрів України від 31.03.2003 р. № 423 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 29 листопада 2000 р. № 1742», по-перше, внесла зміни до назви та п. 1 постанови Кабінету Міністрів України від 29.11.2000 р. № 1742 «Про затвердження Положення про порядок обчислення i сплати до державного бюджету відрахувань від надходжень за транспортування нафти магістральними нафтопроводами та від плати за транзит трубопроводом аміаку, природного газу через територію України» (зі змінами та доповненнями, за текстом — постанова № 1742), а саме: замінено слова «відрахувань від надходжень», «від плати за транзит трубопроводом» i «через територію» відповідно на слова «рентної плати», «за транзитне транспортування трубопроводами» i «територією». По-друге, викладено у новій редакції Положення про порядок обчислення i сплати до державного бюджету відрахувань від надходжень за транспортування нафти магістральними нафтопроводами та від плати за транзит трубопроводом аміаку, природного газу через територію України, затверджене постановою № 1742. Таким чином, постановою № 423 Положення приведено у відповідність до вимог ст. 4 Закону № 380-IV та ст. 14 Закону України від 25.06.91 р. № 1251-ХІІ «Про систему оподаткування» (у редакції Закону України від 18.02.97 р. № 77/97-ВР, зі змінами та доповненнями).
Відтепер Положення регламентує механізм обчислення i порядок сплати до державного бюджету рентної плати за транспортування нафти магістральними нафтопроводами та транзитне транспортування трубопроводами аміаку, природного газу територією України, платників цих платежів, відповідальність за правильність обчислення i своєчасність внесення рентної плати до Державного бюджету України.
Таким чином, згідно з п. 2 Положення суб'єкти підприємницької діяльності вносять до державного бюджету:
рентну плату за транспортування нафти магістральними нафтопроводами в розмірі, еквівалентному 0,685 дол. США за 1 тонну нафти, що транспортується;
рентну плату за транзитне транспортування аміаку в розмірі, еквівалентному 0,3 дол. США за 1 тонну на кожні 100 кілометрів відстані;
рентну плату за транзитне транспортування природного газу в розмірі 1,67 грн. за 1000 куб. метрів газу на кожні 100 кілометрів відстані.
Зазначені платежі вносяться щодекади, виходячи з обсягів нафти, аміаку та природного газу.
Пунктом 3 Положення визначено платників:
рентної плати за транспортування нафти — ВАТ «Укртранснафта»;
рентної плати за транзитне транспортування аміаку — ДП «Укрхімтрансаміак»;
рентної плати за транзитне транспортування природного газу — НАК «Нафтогаз України».
Рентна плата за транспортування нафти та транзитне транспортування аміаку відповідно до п. 4 Положення обчислюється у гривнях, виходячи з розмірів, зазначених
у п. 2 цього Положення, за офіційним курсом Нацбанку України, встановленим на день, що передує дню внесення платежу.
У разі коли день, що передує строку внесення платежу, збігається з вихідним (святковим) днем, рентна плата за транспортування нафти та транзитне транспортування аміаку обчислюється у гривнях за офіційним курсом Нацбанку України, встановленим на день, що настає за вихідним (святковим) днем, i на цей день переноситься строк внесення платежу.
Рентна плата за транзитне транспортування природного газу обчислюється виходячи з розмірів, зазначених у п. 2 Положення.
Платники рентної плати за транспортування нафти та транзитне транспортування аміаку, природного газу вносять рентну плату до Державного бюджету України відповідно до п. 5 Положення щодекади авансовими платежами 15 i 25 числа поточного місяця та 5 числа місяця, що настає за звітним, виходячи з обсягів нафти, аміаку та природного газу, транспортованих за минулу декаду, та рентної плати, визначеної згідно з п. 4 цього Положення.
Рентна плата за транспортування нафти та транзитне транспортування аміаку, природного газу зараховується до Державного бюджету України за відповідними кодами бюджетної класифікації. Так, відповідно до наказу Мінфіну України від 29.12.2002 р. № 1100 «Про внесення змін i доповнень до бюджетної класифікації» кошти повинні надходити до Державного бюджету України за зазначеними платежами i зараховуватися на такі коди:
код 21060500 «Рентна плата за транзитне транспортування природного газу через територію України»;
код 21060600 «Рентна плата за транспортування нафти магістральними нафтопроводами»;
код 21060700 «Рентна плата за транспортування аміаку через територію України».
Згідно з п. 6 Положення платники зазначених платежів подають відповідному органу державної податкової служби щомісяця до 20 числа місяця, що настає за звітним, відомості про внесення рентної плати за транспортування нафти та транзитне транспортування аміаку, природного газу.
Слід зазначити, що відомості про внесення рентної плати за транспортування нафти та транзитне транспортування аміаку, природного газу платники подають за формами, затвердженими ДПА України, а до їх затвердження — за формами згідно з додатками 1 — 3 до Положення.
Обчислена відповідно до розрахунку за звітний місяць (з урахуванням фактично внесених авансових платежів за цей місяць) рентна плата за транспортування нафти та транзитне транспортування аміаку, природного газу в повному обсязі вноситься до Державного бюджету України до 25 числа місяця, що настає за звітним.

Останній день сплати рентної плати за транспортування нафти та транзитне транспортування аміаку, природного газу — 24 число місяця, що настає за звітним.

Положенням передбачено відповідальність платників у разі, якщо платники зазначених платежів не внесли в установлений термін (до 25 числа місяця, що настає за звітним) рентну плату за транспортування нафти та транзитне транспортування аміаку, природного газу, нараховану за звітний період. У такому випадку згідно з п. 6 Положення вони вносять до Державного бюджету України з нарахуванням пені з розрахунку 120 відсотків річних облікової ставки Нацбанку України суми недоплати, розрахованої за кожний день прострочення платежу, починаючи з наступного дня після настання строку платежу i до дня сплати включно.
Зайво внесені суми рентної плати відносяться в рахунок відповідних чергових платежів або повертаються платникові в установленому порядку.

Пунктом 7 Положення передбачено відповідальність за правильність обчислення i своєчасність внесення до державного бюджету рентної плати, яка покладається на платника та його посадових осіб згідно із законодавством.

Органи державної податкової служби здійснюють контроль за правильністю обчислення i своєчасністю внесення до державного бюджету рентної плати за транспортування нафти та транзитне транспортування аміаку, природного газу (п. 8 Положення).

Віта ПАСАК,
головний державний податковий інспектор відділу моніторингу застосування нормативно-правових актів управління місцевих, ресурсних, рентних та неподаткових платежів Департаменту оподаткування юридичних осіб
ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 15 квітень 2003 року