• Продукцію власного виробництва видано в рахунок заробітної плати


У рахунок заборгованості по заробітній платі підприємство видає своїм працівникам продукцію власного виробництва. Чи вважається це торговельною діяльністю i чи потрібно підприємству при цьому придбавати торговий патент?
(ТОВ «МРІЯ», Херсонська обл.)

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ

Закон України
98/96-ВР — від 23.03.96 р. «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» (зі змінами та доповненнями);
Постанови
108 — Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. «Про Порядок заняття торговельною діяльністю i правила торговельного обслуговування населення» (зі змінами та доповненнями);
576 — Кабінету Міністрів України від 27.04.98 р. «Про затвердження переліку послуг, що належать до побутових i підлягають патентуванню»;
72 — Правління Нацбанку України від 19.02.2001 р. «Про затвердження Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні» (зареєстрована в Мін’юсті України
15.03.2001 р. за № 237/5428, за текстом — Положення № 72).

Патентуванню підлягає торговельна діяльність, що здійснюється суб’єктами підприємницької діяльності або їх структурними (відокремленими) підрозділами у пунктах продажу товарів (ст. 3 Закону № 98/96-ВР).
Під торговельною діяльністю у цьому Законі слід розуміти роздрібну та оптову торгівлю, діяльність у торговельно-виробничій (громадське харчування) сфері за готівкові кошти, інші готівкові платіжні засоби та з використанням кредитних карток.
Під пунктами продажу товарів у цьому Законі слід розуміти, зокрема, магазини, кіоски, палатки, автомагазини, лотки, прилавки та інші види торгових точок; фабрики-заготівельні, ресторани, кафе та інші пункти громадського харчування; оптові бази, склади-магазини або інші приміщення, які використовуються для здійснення оптової торгівлі.
Торговельна діяльність — це ініціативна, самостійна діяльність юридичних осіб i громадян щодо здійснення купівлі та продажу товарів народного споживання з метою отримання прибутку (постанова № 108).
Оскільки в даному випадку на підприємстві продукція власного виробництва видається своїм працівникам у рахунок заробітної плати, то такі дії не вважаються торговельною діяльністю.
Таким чином, якщо суб’єкт підприємницької діяльності в рахунок заробітної плати видає своїм працівникам продукцію власного виробництва, торговий патент придбавати не потрібно.

Консультують фахівці департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 15 квітень 2003 року