• Більярдний стіл у кафе


Суб’єкт підприємницької діяльності має кафе зі столом для більярда. Грошові або майнові виграші не видаються. Чи потрібно придбавати торговий патент на такий більярдний стіл?
(Л. Ратушняк, Чернівецька обл.)

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ

Закон України
98/96-ВР — від 23.03.96 р. «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» (зі змінами та доповненнями);
Постанови
108 — Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. «Про Порядок заняття торговельною діяльністю i правила торговельного обслуговування населення» (зі змінами та доповненнями);
576 — Кабінету Міністрів України від 27.04.98 р. «Про затвердження переліку послуг, що належать до побутових i підлягають патентуванню»;
72 — Правління Нацбанку України від 19.02.2001 р. «Про затвердження Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні» (зареєстрована в Мін’юсті України
15.03.2001 р. за № 237/5428, за текстом — Положення № 72).

Законом № 98/96-ВР визначено порядок придбання торгового патенту на здійснення операцій з надання послуг у сфері грального бізнесу, які здійснюються суб’єктами підприємницької діяльності або їх структурними (відокремленими) підрозділами.
Під гральним бізнесом слід розуміти діяльність, пов’язану із влаштуванням казино, інших гральних місць (домів), гральних автоматів з грошовим або майновим виграшем, проведенням лотерей (крім державних) та розіграшів з видачею грошових виграшів у готівковій або майновій формі (частина друга ст. 5 Закону № 98/96-ВР).
Згідно із зазначеною нормою Закону № 98/96-ВР грошові або майнові виграші передбачено лише при використанні гральних автоматів та проведенні розіграшів. Для інших видів грального бізнесу, визначених у цьому Законі, в тому числі надання послуг з використання столів для більярда, що приводяться в дію за допомогою жетона, монети або без них, грошові або майнові виграші не обов’язкові.
Виходячи з вищенаведеного, суб’єкти підприємницької діяльності, які надають послуги у сфері грального бізнесу, зокрема з використання столів для більярда, що приводяться в дію за допомогою жетона, монети або без них, зобов’язані придбавати торгові патенти на загальних підставах, крім столів для більярда, що використовуються для спортивних аматорських змагань.
Торговий патент на здійснення операцій з надання послуг у сфері грального бізнесу має бути виданий на кожне окреме гральне місце (гральний стіл). Вартість торгового патенту — 600 грн. на рік за кожний стіл для більярда.
Термін дії торгового патенту на здійснення операцій з надання послуг у сфері грального бізнесу становить 60 календарних місяців. Оплата вартості торгового патенту провадиться щокварталу до 15 числа місяця, що передує звітному кварталу.

Консультують фахівці департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 15 квітень 2003 року